Economia 13/11/2020

Naturgy es ven la seva elèctrica de Xile a la xinesa SGID per 2.570 M€

La companyia catalana obté unes plusvàlues de 400 M€

Xavier Grau Del Cerro
2 min
El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, ahir durant la presentació de resultats de l’any 2018.

BarcelonaL'energètica catalana Naturgy ha anunciat aquest divendres la venda de la seva filial elèctrica xilena CGE a la companyia xinesa State Grid International Development Limited (SGID) per 2.570 milions d'euros, en una operació que generarà per a la companyia que presideix Francisco Reynés unes plusvàlues de 400 milions d'euros, segons ha informat l'empresa.

L'acord s'ha tancat aquest divendres i s'espera que l'operació es pugui acabar a finals de febrer del 2021. A més de les plusvàlues, Naturgy podrà reduir el seu endeutament en aproximadament uns 4.000 milions d'euros gràcies a aquesta venda. Amb la desconsolidació del deute de CGE i els ingressos abans d'impostos obtinguts amb la transacció, l'endeutament de Naturgy quedarà en uns 10.800 milions d'euros.

Per a Naturgy, l'operació permet monetitzar la inversió que es va fer el 2014 a CGE, que ha comportat una rendibilitat neta anual del 13%, segons ha explicat l'empresa.

El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, ha emmarcat aquesta venda dins d'una nova política de rotació d'actius i l'objectiu de la companyia d'enfocar-se cap a la transició energètica. "Incrementem la nostra capacitat financera, cosa que ens permetrà donar suport a oportunitats de creixement vinculades a la transició energètica", ha dit Reynés.

El màxim executiu de Naturgy, empresa que té com a principals accionistes CriteriaCaixa i els fons Rioja Bidco i GIP, ha assenyalat que la venda demostra la capacitat de la companyia per tancar operacions que donin el màxim valor als seus accionistes.

Naturgy tenia un 96,04% de la Compañía General de Electricidad (CGE), que es va aconseguir a finals del 2014 quan la llavors Gas Natural la presidia Salvador Gabarró i era el seu conseller delegat Rafael Villaseca. Llavors es va fer una oferta pública d'adquisició (OPA) amistosa, per uns 2.600 milions d'euros. L'operació pactada avui suposa valorar la companyia en 4.312 milions d'euros.

Fundada l'any 1905, CGE és la principal companyia de distribució d'electricitat a Xile en clients i subministra un 45% de les llars de país. La companyia té una plantilla de gairebé 1.500 empleats.

State Grid International Development Limited (SGID), l'empresa que ha comprat la filial xilena de Naturgy, és una subsidiària de State Grid Corporation of China, l'utility més gran del món. SGID actua com a filial hòlding inversora en elèctriques a l'estranger del gegant xinès, i fa poc ja havia comprat a Xile la companyia Chilquinta Energía.

stats