Patronals
Economia 03/07/2021

La fredor entre Garamendi i Casado ve d’abans dels indults

El líder del PP retreu a la CEOE l’entesa amb Sánchez

2 min
Garamendi i Casado aquesta setmana al curs d’estiu d’ATA.

Barcelona / MadridLa relació entre el PP i la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) –la gran patronal– s’ha refredat els últims mesos, malgrat que fonts de Génova asseguren que els ponts “no estan trencats”. Però fonts de l’organització empresarial expliquen que aquest allunyament entre dos aliats històrics no és un fet conjuntural pels indults als presos del Procés. La distància entre els empresaris i el PP es va començar a produir abans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts empresarials consultades per l’ARA situen el detonant d’aquest refredament de les relacions en el debat al Congrés de Diputats del decret sobre els fons europeus. En aquell moment, el mes de gener passat, el PP va votar en contra de la proposta del govern espanyol i Pedro Sánchez va salvar la situació gràcies a l’abstenció de Vox.

Des del PP s’esperava poder llimar les asprors aquesta setmana, durant un acte organitzat per la patronal d’autònoms ATA on van coincidir a la mateixa taula el líder del PP, Pablo Casado, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Però no va ser així. Casado va evidenciar el seu distanciament dels empresaris. Garamendi va estendre la mà al líder del PP però la resposta de Casado va tenir un to d’advertència. A més de reiterar l'oposició als indults, Casado va acusar el govern de Pedro Sánchez de fer retratar els empresaris “en un entorn propagandístic”. “El que agrada al govern són els sectors que en depenen [...], li agrada que tothom li degui alguna cosa, la seva llei, el seu BOE”, va deixar anar Casado, per acabar criticant els empresaris pel pacte de la reforma de les pensions. Un acord que el mateix Garamendi va signar hores després amb Pedro Sánchez i els representants sindicals. Casado va qualificar de “gran error” l'acord perquè, va dir, trencava el de l’anterior govern del PP amb Brussel·les. Amb la diferència que la reforma del PP no va ser pactada i l’actual l’han signat patronals i sindicats.

Casado, desplaçat

Un alt dirigent sindical explicava aquesta setmana a l’ARA que Casado se sent desplaçat perquè Sánchez ha aconseguit que la patronal vagi signant acords amb el govern espanyol. L’últim és el de les pensions, però també el dels ERTO i la llei del teletreball, entre altres.

Aquest dirigent sindical censurava la política de confrontació del PP, que també critiquen molts empresaris. “El problema és que la confrontació no genera ni estabilitat política ni econòmica”, advertia el sindicalista, que indicava que en el context de la pandèmia el principal objectiu de patronals com la CEOE és protegir els interessos de les empreses, i per això Garamendi pacta amb l’executiu de Pedro Sánchez. “El PP, amb aquest posicionament, el que està fent és allunyar-se del sector econòmic i abraçar només els reaccionaris, i això a l’economia no li interessa”, explicava. Aquesta fredor en la relació entre el PP i la CEOE, a la Moncloa, la interpreten com que el partit de Casado està cada cop més sol i més ancorat a la dreta.

stats