La recuperació postcovid
Economia 01/08/2021

Les fusions s'enlairen amb el 2021

El sector creix després de la paràlisi postpandèmia i adapta les valoracions a “estructures covid”

3 min
Viajes El Corte Inglés prepara una fusió amb Logitravel per crear un gegant del turisme.

BarcelonaL’esclat de la pandèmia va enganxar una gran multitud d’empreses enmig d’una decisió determinant per al seu futur immediat. Els contactes amb assessors i les visites al notari per segellar fusions amb altres companyies o la seva pròpia venda es van veure interromputs per un moment de màxima incertesa en el món dels negocis que va obligar a repensar operacions a dies de tancar-les. Explicat en altres paraules, el covid-19 va paralitzar breument un ventall d’intermediaris que es dediquen a ajudar en la compravenda d’empreses arreu del món. La fam per incorporar nous actius, però, s'ha despertat amb força i el sector de les fusions i adquisicions ja ensuma un 2021 de dinamisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un informe recent de la firma KPMG, almenys una de cada tres empreses té previst aventurar-se en un procés d’aquest tipus al llarg de l'any. De fet, la proporció dels que s’ho plantegen pràcticament s’ha duplicat. Si el 2020 la consultora va comptar un 13% d’empreses que havien completat adquisicions i un 7% que s’havien fusionat, ara aquests percentatges s’han disparat al 24% i el 13%, respectivament. “El covid-19 ha arribat en un moment d’elevada liquiditat que, unit a la reducció d’incertesa amb les vacunes, augura una bona activitat. En sectors resilients o reforçats durant la crisi estem veient processos competitius amb valoracions a l’alça, mentre que també veurem processos que intentaran aprofitar l’oportunitat en sectors negativament impactats per la pandèmia”, explica José González-Aller, soci responsable de la divisió de capital privat del despatx.

Com que es tracta d’operacions privades i en les quals molt sovint l’import s’amaga dels competidors i la premsa, no hi ha una estadística oficial per seguir l’evolució d’aquests moviments. Tot i això, la plataforma de transaccions TTR publica trimestralment un informe orientatiu sobre les principals compres i vendes que es tanquen a Espanya. Les últimes dades són les del primer semestre i comptabilitzen un total de 1.228 operacions en els primes sis mesos de l’any per un valor de 56.981 milions d’euros, un 20% més que el mateix període del 2020.

En només mig any, el 2021 ja ha sigut testimoni de macrofusions en sectors molt tocats per la crisi com la de Viajes El Corte Inglés i Logitravel (entre les dues van facturar 3.500 milions d'euros el 2019), però també l’afany per créixer a través de l’adquisició de petites operadores d’una pime catalana com Parlem.

Estructures covid per vendre

A Barcelona la firma WindCorp Translink fa tres dècades que es dedica a segellar aquest tipus d’operacions. Durant el 2020 van tancar quatre unions corporatives tot i la pandèmia per valor d’uns 360 milions d’euros, una xifra molt similar a la de l’any anterior, encara que aleshores van firmar cinc acords més. Entre d’altres, l’adquisició per part de l’alemanya Fielmann del 80% d’Òptica Universitària. Per al 2021, tenen previstes mitja dotzena d’operacions. Les compres i fusions d’enguany, però, se salden amb alguns condicionants fixats pel virus: “Has de fer veure que aquest últim any no ha existit i valorar les companyies sobre els resultats del 2019”, apunta el soci Óscar Llaudet. De fet, despatxos com el seu han adoptat “estructures covid” per repensar com es fixa el preu d’una operació.

“El nostre paper no és només entrar a fer la venda, sinó entendre el projecte i interioritzar-lo”, explica el soci Josep Pere Gutiérrez. El més habitual és que el despatx hagi de preparar la companyia per a aquest canvi de mans, per exemple, reforçant determinats equips o completant operacions pendents que la facin més atractiva per al comprador. “Quan algú ha de decidir vendre la seva empresa és la decisió més important de la seva vida professional”, afegeix Llaudet. I en aquest cas, reconeix, l’empresari català és més “conservador” i mostra més reticències a l’hora de deixar anar finalment i per sempre el control de la seva companyia.

Les xifres clau
  • 37% Més d’una tercera part de les empreses consultades per KPMG tenen previst tancar una fusió o una adquisició durant el 2021, gairebé el doble de les que van acordar una operació l’any passat
  • 20% No hi ha una estadística oficial actualitzada sobre les fusions i adquisicions completades durant aquesta primera meitat del 2021. Tot i això, segons la plataforma TTR, la xifra total de transaccions va avançar un 20% respecte a l’any passat i es van comptabilitzar més de 1.200 operacions arreu d’Espanya
  • 360 M€ La firma barcelonina WindCorp Translink constata que l’any passat va caure el nombre d’operacions, però el volum total va ser similar. Per al 2021, tenen previstes mitja dotzena de fusions i adquisicions
  • 3.500 M€ Una de les principals operacions que ja s’han anunciat el 2021 és la fusió de Viajes El Corte Inglés i Logitravel. Fa dos anys van facturar 3.500 milions d’euros entre les dues
stats