Economia 26/01/2021

La Generalitat amplia en 1.800 M€ el pressupost del 2021 per l'increment del dèficit

El Govern rebrà els fons del FLA després que l'Estat hagi eliminat els límits d'endeutament per fer front a la pandèmia

Leandre Ibar Penaba
2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest dilluns.

La Generalitat ha aprovat un increment del pressupost per al 2021 de 1.800 milions d'euros. Aquests fons addicionals que s'afegeixen als comptes públics corresponen a l'increment del límit de dèficit fins a l'1,1% autoritzat pel govern espanyol a les comunitats autònomes, segons ha informat aquest dimarts el departament d'Economia en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Govern no ha aprovat un pressupost per a l'exercici del 2021, de manera que està operant amb els comptes del 2020 prorrogats. Aquest últim pressupost marcava un dèficit del 0%, és a dir, la Generalitat no podia gastar més diners dels que ingressava, d'acord amb els límits marcats pel ministeri d'Hisenda a totes les comunitats autònomes.

Amb l'esclat de la pandèmia, la Unió Europea ha suspès temporalment les regles fiscals, de manera que tots els estats membres es poden endeutar sense límit aquest 2021. En conseqüència, el govern espanyol també ha relaxat els màxims de dèficit per a les autonomies i aquest any ha recomanat que sigui de l'1,1% del producte interior brut (PIB). La Generalitat ha optat per seguir la recomanació.

És gràcies a aquest canvi de la quantitat de diners que pot demanar l'administració catalana que el departament d'Economia podrà afegir al llarg del 2021 fins a 2.561 milions d'euros extres als seus comptes a càrrec de més endeutament. Els 1.800 milions aprovats aquest dimarts corresponen, doncs, a una part d'aquesta xifra. Els fons es comptabilitzaran en una partida per a fons extraordinaris del pressupost.

A més, segons fonts del departament d'Economia, els 2.561 milions de més que pot obtenir enguany el Govern hauran de servir per "cobrir la caiguda d’ingressos prevista per a l’exercici 2021", a causa de la davallada de l'activitat econòmica, que farà que es recaptin menys impostos.

La Generalitat rebrà els diners a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), un dels fons del ministeri d'Hisenda per finançar el dèficit dels governs autonòmics i que comporta una intervenció de l'Estat sobre els comptes de la Generalitat. Segons fonts d'Economia, Catalunya està obligada a tornar a demanar diners a aquest fons perquè el 2019 va incomplir el límit de dèficit, un incompliment que el Govern atribueix "en gran part" als impagaments de l'Estat de la part de la recaptació de l'IVA que li pertoca al Govern català.

Ajudes a empreses i treballadors

La Generalitat va anunciar aquest dilluns un nou paquet d'ajudes directes a treballadors i petites empreses afectades per la crisi econòmica derivada del coronavirus, amb un cost total de 618 milions d'euros. Segons fonts d'Economia, els diners destinats d'aquestes ajudes sortiran precisament de l'ampliació pressupostària aprovada aquest dimarts.

stats