Economia 29/01/2013

La Generalitat culpa el fons de rescat estatal del retard en el pagament a hospitals

Mas-Colell sobre les paraules de De Guindos obrint la porta a flexibilitzar el dèficit: "Van en la direcció del seny i del bon fer"

Efe
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell

BarcelonaEl conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha dit que el retard en la posada en marxa del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) és la causa de la demora en el pagament aquest mes als hospitals i centres d'atenció primària concertats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat abonarà aquest mes el 75% dels concerts sanitaris, un retard en els pagaments que ja es va produir diverses vegades l'any passat, i que ha portat Mas-Colell a queixar-se al Govern.

"És un tema constant de tresoreria. Cada final de mes es presenta. Per això, per a nosaltres ha estat una sorpresa (que no es desplegués el FLA del 2013)", ha assegurat el conseller, que ha recordat que ja fa mesos que reclama a l'Estat un mecanisme de caràcter ordinari que garanteixi liquiditat a les autonomies.

La Generalitat encara no ha revelat quina quantitat demanarà al FLA el 2013 amb l'argument que no està d'acord amb l'objectiu de dèficit marcat per a aquest any (0,7% del PIB), però s'espera que la quantitat sigui molt superior a la de l'any passat, quan va sol·licitar 5.370 milions.

I és que l'administració catalana acumula venciments de deute del 2013 que sumen 7.584,59 milions d'euros, 2.531 milions dels quals corresponen a deute minorista.

A més, la Generalitat va tancar el 2012 amb un dèficit del 2,3% del PIB (4.503 milions), i vol que el FLA cobreixi tot el dèficit acumulat per la Generalitat, i no només el límit autoritzat.

Mas-Colell ha assegurat que, com que el FLA no està encara posat en marxa, està fent "gestions de liquiditat amb el Tresor" per atenuar els problemes de tresoreria de la Generalitat.

Satisfacció pel "seny" de De Guindos

Sobre les paraules d'ahir del ministre d'Economia, Luis De Guindos, en què obria la porta a flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a les autonomies el 2013 si la UE dóna al seu torn més marge a Espanya, el conseller ha dit que van "en la direcció del seny i del bon fer".

Mas-Colell s'ha referit així al comentari que va fer ahir el ministre espanyol d'Economia, que es va mostrar disposat a un repartiment del dèficit "equitatiu" entre l'Estat i les autonomies si la UE dóna un marge extra de dèficit a Espanya per al 2013.

El conseller ha inaugurat una jornada acadèmica organitzada per la càtedra de sostenibilitat energètica de la UB i l'Institut d'Economia de Barcelona, i per la Fundació per a la Sostenibilitat Energètica i Ambiental (Funseam), que presideix el president d'Enagás, Antoni Llardén.

stats