Finances
Economia 17/02/2022

Giró presenta una proposta perquè l'Estat obligui els bancs a posar caixers a tots els pobles

La Generalitat preveu que siguin les entitats financeres les que paguin la totalitat dels costos mitjançant un fons

3 min
Imatge d'arxiu d'un caixer de La Caixa. / ACN

BarcelonaEl conseller d'Economia de la Generalitat, Jaume Giró, ha presentat aquest dijous un pla, que hauria de ser aprovat per les Corts espanyoles, perquè els bancs instal·lin caixers automàtics amb serveis financers mínims a tots els municipis. Actualment 443 pobles que sumen una població de 250.000 persones no tenen cap caixer ni cap oficina bancària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El projecte, elaborat pel departament d'Economia, és un esborrany de proposició de llei que el Govern farà arribar a tots els grups parlamentaris del Congrés de Diputats. La Generalitat no té pràcticament cap competència per legislar sobre el sector financer, sobretot arran de la desaparició de les caixes d'estalvis, per la qual cosa necessita l'aprovació del Parlament estatal.

Giró ha assegurat que cal solucionar de manera "urgent" la falta d'accés a serveis financers a les regions rurals. "Hem d'evitar que aquestes zones perdin atractiu residencial", ha dit, ja que a parer seu "l'escapada dels bancs és una espasa de Dàmocles sobre el món rural català". "Hem de parlar de pobresa bancària de la mateixa manera que parlem de pobresa energètica", ha afegit.

El conseller creu que la reducció del nombre de caixers i oficines ha perjudicat directament la població de molts municipis petits, i especialment la gent més gran o en situació vulnerable, que van fer "confiança" a entitats que finalment s'han retirat de les seves poblacions. "La nostra gent gran ja ha suportat tota la revolució tecnològica i tota la crisi del 2008, no els podem demanar que ara aprenguin a fer anar la banca online pel mòbil o ordinador", ha dit.

Procés d'un any

El document preveu diverses fases, però en un any totes les poblacions sense caixer n'haurien de tenir un. Primerament, el Banc d'Espanya hauria d'elaborar en tres mesos una llista amb tots els municipis sense caixers ni sucursals bancàries, a la qual, durant un període d'un mes més, podrien presentar al·legacions tots els ens municipals d'Espanya. Un cop tancada la llista, es publicaria al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Amb el llistat públic, les entitats financeres podrien enviar propostes per instal·lar voluntàriament els caixers en els municipis que consideressin. Si quedessin municipis sense cobrir o, en el cas extrem, si els bancs decidissin no fer cap proposta, es passaria a una segona fase segons la qual l'administració obligaria les entitats a instal·lar com a mínim un caixer als municipis que no en tenen.

La instal·lació d'aquests caixers es repartiria segons la quota de mercat en cada demarcació provincial. D'aquesta manera, com més gran sigui la quota de mercat d'un banc en una demarcació, més caixers li tocaria col·locar. Així mateix, l'esborrany de normativa també dona prioritat a la proximitat amb altres caixers, de manera que a les entitats els resulti més fàcil fer les connexions electròniques als seus sistemes. Per acabar, la proposició també permet que les entitats ofereixin una alternativa que consisteixi en un banc mòbil (normalment en una furgoneta) que es desplaci a municipis tres dies per setmana i en horari d'oficina.

El cost d'instal·lar tots aquests caixers seria sufragat únicament pels bancs a través d'un fons gestionat pel ministeri d'Economia, al qual haurien d'aportar diners. La participació en aquest fons seria obligatòria i l'administració podria forçar els bancs a posar-hi els diners necessaris. "No s'ha d'utilitzar ni un euro públic per a un servei financer bàsic, em semblaria una anomalia i una situació insòlita", ha dit Giró, ja que les principals entitats financeres espanyoles són "plenament solvents".

Ahir, dimecres, la Diputació de Barcelona va anunciar que destinarà un milió d'euros a posar caixers en pobles petits, una proposta que Giró ha dit que és "benvinguda" però que no concorda amb el que vol el Govern, ja que inclou l'ús de diners públics.

Suport incert, de moment

Giró no ha parlat sobre la proposició ni amb el govern espanyol, ni amb els partits polítics, ni amb els bancs, però s'ha mostrat confiat que el document té recorregut. Sobre el sector financer, ha recordat que totes les grans entitats han reconegut últimament la necessitat d'ampliar l'accés als serveis bancaris en municipis petits en els seus projectes de responsabilitat corporativa. "És una proposta assumible, viable, realista i que no demana res de l'altre món, és el mínim per cobrir el mínim", ha dit el conseller.

El conseller sí que s'ha reunit aquest dijous amb tres entitats municipalistes catalanes, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis i l'Associació de Micropobles de Catalunya, que han valorat positivament la proposta.

stats