Energia

El Govern defensa que Catalunya necessitarà energia eòlica marina

La consellera Jordà xifra les necessitats en 1.000 MW el 2030 i en 3.500 el 2050

2 min
La consellera Jordà i la secretària d'Acció Climàtica durant la visita al parc eòlic 'offshore' de Middelgrunden.

BarcelonaLa consellera d’Acció Climàtica de la Generalitat, Teresa Jordà, ha defensat aquest dimarts que Catalunya necessitarà comptar amb 1.000 megawatts (MW) de potència eòlica marina instal·lada l’any 2030, per la qual cosa “farà falta un parc eòlic marí a la costa catalana”, ha admès. Jordà ha avalat aquest tipus d’energia renovable, sempre que el seu impacte ambiental sigui “assumible”, durant un viatge a Dinamarca, on ha visitat el parc eòlic offshore de Middelgrunden, situat davant la costa de Copenhaguen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat té previst presentar aquest divendres a Barcelona la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 —l’anomenat Proencat—, que, entre altres aspectes, definirà la necessitat de disposar de 1.000 MW d’eòlica marina el 2030 i de 3.500 MW l’any 2050, segons ha avançat Jordà.

Catalunya no té generació eòlica offshore, però compta amb un gran projecte d’eòlica marina, l’anomenat Parc Tramuntana, impulsat per l’empresa de desenvolupament d’energia eòlica marina BlueFloat Energy i el grup d’enginyeria i tecnologia Sener, que volen construir un parc eòlic marí flotant a 24 quilòmetres de la badia de Roses, a la costa de l'Alt Empordà, amb una potència de 500 MW de potència instal·lada. Un projecte que ha suscitat les reticències de diferents moviments socials, de pescadors i ecologistes de la zona.

La consellera no s'ha referit en cap moment a aquest projecte, però ha assegurat que un parc eòlic marí “només podrà tirar endavant si el seu impacte ambiental és assumible i s’adopten les mesures correctores pertinents de salvaguarda de caladors pesquers i també d’impacte ambiental”.

Amb tot, la consellera ha recordat que l’autorització d’aquest parc marí que es vol fer a la costa de Roses és competència de l’Estat, a l'estar en “aigües exteriors” i al comptar amb una potència superior als 50 MW. Per aquest motiu, ha instat el ministeri de Transició Energètica a “incorporar criteris de consens i diàleg territorial en la tramitació del projecte que facilitin la seva implantació”. La consellera també ha advocat per aconseguir el màxim consens amb agents socials, econòmics i científics.

Paper important

Segons el parer de Teresa Jordà, l’energia eòlica marina pot jugar un paper molt important en la transició energètica a Catalunya, atès que una instal·lació d’aquestes característiques genera una producció d’energia molt superior a una instal·lació solar fotovoltaica o a un parc eòlic terrestre.

Com a exemple, ha dit que un parc eòlic marí de 1.000 MW equivaldria a instal·lar uns 2.300 MW de plaques fotovoltaiques al sòl, la qual cosa tindria un impacte ambiental, d’ocupació del territori i d’utilització de recursos materials molt més gran.

El parc eòlic marí que la consellera ha visitat consta de 20 aerogeneradors, està a 3,5 km mar endins de la capital danesa i disposa d’una capacitat de generació de 40 MW. 

stats