Economia 17/09/2021

El Govern fa una crida a les universitats i els centres de recerca a demanar fons europeus

Giró reclama que la Generalitat "cogestioni" els fons

ARA
2 min
Els consellers Jaume Giró i Gemma Geis, durant la jornada.

La consellera d’Investigació i Universitats, Gemma Geis, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, han animat les universitats i els centres de recerca catalans a presentar projectes que puguin optar als fons Next Generation que reparteix la Unió Europea en plena recuperació després de l’impacte de la pandèmia del covid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“No ens podem permetre el luxe de perdre oportunitats”, ha apuntat Geis durant la jornada, a la qual han assistit aquests centres educatius per rebre la informació sobre els fons de recuperació. La consellera ha destacat la responsabilitat dels governants per aliar-se amb la resta d’institucions implicades per treure el màxim rèdit dels fons. 

De tota manera, la gestió dels fons europeus és un tema que preocupa la Generalitat. El conseller Giró ha aprofitat la jornada per tornar a sol·licitar que Catalunya pugui participar directament en la gestió d’aquests recursos: “La tasca de la Generalitat és demanar al govern espanyol que puguem codecidir i cogestionar els fons europeus perquè arribin on fan més falta. Això ho sabem millor aquí que a 600 quilòmetres”, ha subratllat. 

Convocatòries de deu dies

La directora general de fons europeus, Mariona Sanz, ha explicat que durant l’estiu els ministeris espanyols van convocar algunes de les partides dels fons amb un termini de només deu dies en ple agost. De fet, durant el mes passat, la Generalitat ja s’havia mostrat molt crítica amb l'"opacitat" d'aquestes convocatòries. Patronals com Pimec, que agrupa petites i mitjanes empreses, també havien expressat la seva decepció per aquestes presses. 

A la jornada, Giró ha situat la ciència al mateix nivell que les infraestructures públiques, ja que la recerca científica “ajudarà a superar els reptes mediambientals, socials i econòmics” de Catalunya.

stats