ECONOMIA
Economia 15/03/2013

Jubilacions anticipades més tard i ajuts per als aturats crònics més difícils

La ministra de Treball, Fátima Báñez, assegura que l'estalvi per a l'Estat de les noves mesures arribarà enguany als 4.500 milions d'euros

Toni Garganté
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres mesures per posar límit a les prejubilacions. Des que va començar la crisi, s'han perdut 3,5 milions de cotitzants. La despesa de les pensions sobre el PIB arriba al 10%, tot i que encara està "per sota de la mitjana europea", segons la ministra de Treball, Fátima Báñez. Com que es calcula que aquesta despesa augmenti en 3,6 punts l'any 2060, el govern de Rajoy ha decidit reformar la norma.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu és "apropar l'edat de jubilació real dels espanyols a la legal", situada en els 65 anys. Ara, la mitjana d'edat de jubilació a Espanya se situa en els 63,9 anys. Això representa que, de forma individual o col·lectiva, els acomiadaments que es fan a les empreses es realitzen a través de jubilacions anticipades i parcials, el que es coneix com a prejubilacions.

Les mesures més importants aprovades aquest divendres haurien de permetre estalviar 4.500 milions d'euros anuals, segons Báñez. Són aquestes:

  • Les jubilacions anticipades voluntàries només es podran demanar dos anys abans de l'edat legal de jubilació. És a dir, ara serà als 63 anys i, quan es retardi l'edat de jubilació fins als 67 anys, les prejubilacions voluntàries només es donaran als 65 anys. I les forçoses no podran ser abans dels quatre anys anteriors a l'edat legal: és a dir, ara mateix, als 61 anys.
  • A més a més, caldran més anys de cotització: 35 anys per a les jubilacions anticipades voluntàries –fins ara són 33– i 33 per a les forçoses –que fins ara s'han autoritzat a partir dels 30 anys cotitzats, segons fonts del ministeri de Treball, tot i que ja hi havia una norma per exigir-ne 33 que no s'ha arribat a aplicar.
  • Una empresa que plantegi un expedient de regulació d'extinció de contractes no podrà superar, en els acomiadaments, el percentatge de persones que manté a la plantilla més grans de 50 anys. Si se supera aquesta quantitat, la companyia haurà de pagar tot el cost d'acomiadar aquesta franja de treballadors.
  • Les empreses que facin un ERO amb prejubilacions, hauran de pagar a l'Estat el cost d'aquestes prejubilacions si en els quatre anys posteriors tenen beneficis. Fins ara, només es passava aquesta 'factura' si es tenien beneficis abans.

L'ajut dels 400 euros, més difícil per als majors de 55 anys

Les reformes anunciades aquest divendres també impliquen canvis en la manera d'adjudicar l'ajut de 400 euros als aturats de llarga durada que ja no cobren la prestació d'atur. Quan entri en vigor la nova norma, per cobrar aquesta ajuda no es tindrà en compte, com fins ara, només la renda del beneficiari, sinó la de tota la unitat familiar, que no podrà superar el 75% del salari mínim interprofessional (641,30 euros per a 2013), exclosa la part de les pagues extraordinàries.

stats