Pensions

Escrivá vol apujar les cotitzacions per assegurar les pensions

La mesura duraria deu anys i seria finalista

3 min
José Luis Escrivá, durant l'entrevista.

MADRIDEl ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ha plantejat als agents socials –sindicats majoritaris i patronals– un augment de les cotitzacions de manera temporal per omplir la guardiola de les pensions –que actualment conté 2.000 milions d’euros– i fer front a la despesa de les prestacions un cop es jubilin els baby boomers (la generació d’entre 1957 i finals dels 70 i la més nombrosa), la principal preocupació de Brussel·les per com pot afectar la “sostenibilitat” del sistema espanyol de pensions. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta, avançada per El País i confirmada per fonts coneixedores de la negociació a l’ARA, passa per augmentar les cotitzacions 0,5 punts percentuals durant deu anys a partir del 2023, és a dir, actuar per la via dels ingressos com volien els sindicats però rebutgen les patronals. En concret, un treballador mileurista veuria incrementada la seva cotització uns 4 o 5 euros mensuals. El que encara està per decidir, però, és com treballadors i empresaris assumiran el pes d'aquest increment de les cotitzacions.

Estàs d'acord amb cotitzar almenys 5 euros mensuals més per pagar les pensions dels 'baby boomers'?

Aquesta cotització addicional seria “finalista” i nodriria el fons de reserva per fer front a la despesa. Per garantir la seva finalitat, el ministeri ha posat sobre la taula l’aprovació d’una nova normativa que garanteixi la utilització d’aquesta quota i els seus rendiments, amb un destí exclusiu per a la despesa de les pensions. 

Aquest fons, però, es començaria a utilitzar en cas que fos necessari a partir del 2030, quan el sistema de pensions podria veure’s més tensat per la jubilació d’aquesta generació més nombrosa. Aquí és quan comença la fase que des del ministeri de la Seguretat Social anomenen "contingent". Per saber si és necessari o no tocar aquest fons, el ministeri de la Seguretat Social ha plantejat una revisió cada tres anys a partir del 2031 de la previsió de la despesa de les pensions del 2050. Es verificarà si aquesta despesa es “desvia”, és a dir, creix, en relació amb les previsions de l'Ageing Rreport de la Comissió Europea de l'any 2024. “Si hi ha una desviació en comparació amb la previsió, aquest fons actuaria com a coixí”, apunten fonts del ministeri de la Seguretat Social a l’ARA, amb un límit anual del 0,2% del PIB.

Per contra, si no fos necessari tocar el fons, el govern espanyol plantejaria “retornar” aquest augment de les cotitzacions a través d’una rebaixa de les cotitzacions o un increment de les pensions, han explicat fonts del ministeri de la Seguretat Social a l’ARA. De fet, el mateix ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, explicava en una entrevista a l’ARA que el mecanisme d’equitat intergeneracional es plantejava com una eina “contingent”, en cas que els escenaris i les mesures plantejades ja fins ara pel govern espanyol no fossin necessàries. 

Ara bé, en un escenari menys optimista, si l'ús d'aquest fons no és suficient, des del ministeri de la Seguretat Social també han plantejat dues mesures més, encara per concretar, per "pal·liar la despesa" i que implicarien obrir una nova negociació amb els agents socials sempre en el marc de les recomanacions del Pacte de Toledo. La primera passaria per plantejar mesures per "compensar" la despesa i la segona per continuar incrementant les cotitzacions.

Substitut del factor de sostenibilitat

Amb aquesta proposta, el govern espanyol ha concretat l’esperat mecanisme d’equitat intergeneracional, que ha de substituir el factor de sostenibilitat del Partit Popular de l’any 2013, que s’aplicava de manera automàtica. “És l’inici de la negociació”, expliquen fonts de la negociació a l’ARA. De fet, fins ara el ministeri de la Seguretat Social no havia plantejat com establir aquest mecanisme, que té per objectiu preservar l’equilibri del sistema de pensions a llarg termini i l’equitat entre les diferents generacions de pensionistes. La data que s’havia fixat amb els agents socials per tancar una proposta era el pròxim 15 de novembre, malgrat que fonts de la negociació expliquen que es podria ampliar uns dies si cal “tancar tots els detalls”. La negociació continuarà dilluns que ve.

stats