Economia 28/04/2018

El govern espanyol vol que el nou impost digital entri en vigor l'any que ve

Escolano vol tirar-lo endavant "com més aviat millor" per compensar la despesa en pensions

Ara
2 min
Román Escolano, vicepresident del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

BarcelonaEl ministre d'Economia, Román Escolano, ha anunciat aquest dissabte que el govern espanyol vol presentar "com més aviat millor" el nou impost digital a les empreses tecnològiques perquè entri en vigor el 2019 i ha demanat el suport a aquesta nova tributació a la resta de grups parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho ha manifestat Escolano en roda de premsa després del Consell d'Afers Econòmics i Financers, l'Ecofin, que s'ha celebrat aquest matí a Sofia, Bulgària. El ministre també ha subratllat que el seu departament ja ha començat a treballar en la definició d'aquest nou impost que, tal com va avançar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hauria d'ajudar a compensar la despesa en pensions.

Montoro va defensar ahir que el govern espanyol vol que l'impost a les grans empreses tecnològiques serveixi per ajudar a pagar la despesa creixent en pensions. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el ministre d'Hisenda va aclarir que aquesta és una discussió que es du a terme a escala europea però que, en l'àmbit estatal, l'executiu vol plantejar-ho al Pacte de Toledo (la comissió del Congrés que treballa per acordar la reforma del sistema de la Seguretat Social).

Aquest dissabte Escolano també ha posat èmfasi en el fet que amb aquesta nova tributació Espanya s'afegiria als principals països europeus que "ja tenen aquestes figures", i ha assegurat que "no té sentit" que la tributació i el sosteniment de les càrregues públiques "només recaigui en la vella economia".

"La nostra idea és que tingui una tramitació al més ràpida possible", ha precisat Escolano, que alhora ha apuntat que "no hi hauria d'haver divisions polítiques importants", apel·lant al "màxim consens possible".

Precisament, el ministre d'Economia ha defensat que, tot i que la unanimitat és "sempre complexa", l'acord polític entre els països és "prou important" per pensar que "es pot crear una dinàmica política amb què s'arribi a l'acord". "La immensa majoria dels països estan a favor d'aquest tipus de definicions de la nova figura tributària. Encara no considerem l'opció de la cooperació reforçada, sinó que confiem en un acord", ha manifestat.

Pel que fa a les pensions, Escolano ha assenyalat que el Pacte de Toledo "ha de ser un pacte de tots", perquè un sistema tan a llarg termini com les pensions "sobrepassa el cicle polític". "Altres col·legues europeus han comentat que tant de bo tinguessin en els seus països alguna cosa semblant al Pacte de Toledo", ha comentat el ministre.

Així mateix, Escolano ha destacat que l'increment de pensions que s'ha anunciat per a l'any 2018 i 2019 està unit a un increment d'ingressos. "L'efecte mantingut segueix sent l'objectiu del 2,2%, perquè pensem que ingressos i despeses estaran compensats. No hem retocat el quadre i el camí de reducció de dèficit és el mateix", ha conclòs el ministre.

stats