Energia

El govern espanyol retalla en 1.000 milions els beneficis de les elèctriques

La mesura servirà per abaratir un 4% el rebut de la llum dels consumidors, segons l'executiu

3 min
Detall d'una central nuclear.

MadridAmb el preu de la llum desbocat i amb les elèctriques mantenint uns beneficis milionaris, el govern espanyol busca fórmules per abaratir el rebut elèctric. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un avantprojecte de llei per acabar amb les retribucions extraordinàries –es coneixen com a beneficis caiguts del cel– que les companyies elèctriques tenen per les centrals nuclears i hidràuliques, les que no emeten CO2. Segons el govern espanyol, les elèctriques deixaran d'embutxacar-se 1.000 milions d'euros anuals. La futura llei retallarà els dividends del carboni.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dels 1.000 milions que no cobraran les companyies una part es destinarà a compensar els consumidors i la indústria, que veuen com el preu de la llum no para d'augmentar –al maig es va encarir un 44% respecte al mateix mes del 2020– i com el nou sistema de tarifació elèctrica que ha entrat en funcionament aquest dimarts pot provocar un augment de la factura. L'executiu calcula que el rebut de la llum del consumidor domèstic es reduirà un 4%, i un 1,5% en el cas del consumidor industrial.

El govern de Pedro Sánchez defensa que l'augment dels preus de CO2 no només ha de beneficiar les elèctriques sinó també els consumidors. "És legítim que les companyies maximitzin el seu benefici, però hem de vetllar com a govern per l'interès dels espanyols. És un mecanisme que beneficia consumidors i inversors", ha assegurat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Centrals amortitzades

La normativa només afectarà les centrals nuclears i hidràuliques anteriors al 2005, any en què va entrar en vigor el sistema europeu de drets d'emissió. Ribera ha assegurat que els inversors en tecnologies no emissores de CO2 ja van prendre les seves decisions empresarials anteriors al 2005 tenint en compte la normativa d'aquell moment i, per tant, sense comptar amb els beneficis caiguts del cel. A més, les centrals nuclears que funcionen des de fa anys ja estan amortitzades, apunta el govern espanyol.

Per què les elèctriques cobren una sobreretribució per la producció d’energia sense emetre CO2? Les tecnologies hidràulica i nuclear són més barates però són remunerades igual que les de cicle combinat, que són més cares. Reben aquesta remuneració extra perquè el sistema del mercat majorista –anomenat marginalista– fa que totes les tecnologies cobrin el preu de l’oferta més cara necessària per cobrir tota la demanda. Per això els beneficis extres es coneixen amb el nom de beneficis caiguts del cel, de l’anglès windfall profits.

Ribera ha explicat a la roda de premsa posterior al consell de ministres que l'energia més barata és la renovable, però que fins que no aconsegueixi desplaçar totalment els altres tipus d'energia, el preu en el mercat el marcaran les més cares. La futura llei, que és un dels acords de govern del PSOE i Unides Podem, intenta resoldre aquesta disfunció del mercat elèctric que acaba perjudicant el consumidor.

Canvis en la factura de la llum

Tot i que els consumidors que no vagin amb compte poden veure com s'encareix el seu rebut de la llum, la ministra de Transició Ecològica també ha defensat els canvis que han entrat en vigor aquest dimarts en la factura elèctrica i els ha qualificat d'"equilibrats". Segons Ribera, només afecten el 30% del rebut final. La resta depèn d'altres factors, especialment del mercat elèctric i de la fiscalitat. Els canvis responen, segons ha defensat la ministra, a un intent d'evitar invertir "massivament" en reforçar infraestructures de transport i distribució quan les actuals ja poden absorbir la demanda, si no es concentra tota en determinades hores.

"He sentit algunes coses que són exageracions, igual que hi ha mems a les xarxes socials. Jo no recomanaria a la meva mare que s'aixequi a planxar a les dues de la matinada. Hi ha trams molt raonables", ha assegurat.

stats