Economia 24/02/2016

L'Estat manté la intervenció de les finances de la Generalitat en el nou FLA

Catalunya rebrà 2.041 milions d'euros el primer trimestre, un terç del destinat a totes les comunitats

Xavier Grau
3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest dimecres al Congrés. EFE

BarcelonaEl govern espanyol ha decidit mantenir les condicions específiques per a Catalunya si vol acollir-se al fons de liquiditat autonòmic (FLA). Aquestes condicions són les que van imposar al mes de novembre per evitar que aquests diners anessin a pagar "vel·leïtats independentistes", segons va dir en el seu moment el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, Catalunya rebrà el primer trimestre d'enguany 2.041 milions d'euros, és a dir, un terç dels 6.113 milions que l'Estat destinarà a proveir de liquiditat les comunitats entre el FLA (5.834 milions) i el Fons de Facilitat Financera (279 milions).

Al mes de novembre el govern espanyol va endurir les condicions imposades a la Generalitat per cobrar els diners del FLA fins a la pràctica intervenció de les finances catalanes. Unes condicions que ara es mantenen "fins que desaparegui la situació de risc per a l'interès general o es consideri necessari per garantir els esmentats serveis públics", segons el ministeri d'Hisenda.

Amb aquestes condicions, l'executiu de Mariano Rajoy volia assegurar-se que els diners del FLA anessin només a pagar les factures pendents de serveis públics, i per això s'establien condicions, com que la Generalitat aportés cada mes al ministeri d'Hisenda un informe mensual detallat de totes les despeses fetes.

A més, s'exigia al Govern una connexió telemàtica amb el ministeri d'Hisenda –fet que permet el control al moment de totes les factures– i s'animava tots els funcionaris i alts càrrecs de la Generalitat a notificar qualsevol despesa que incomplís les condicions.

Entre les condicions, el govern de Madrid també es reserva la possibilitat de vetar qualsevol operació d'endeutament en els mercats, tot i que actualment la Generalitat té tancada l'aixeta del crèdit, ja que es finança a través del FLA i, a més, el deute català està qualificat com a bo porqueria.

Tipus d'interès

Segons el ministeri d'Hisenda, totes les operacions del FLA i del Fons de Facilitat Financera que es formalitzin aquest any tindran un mateix tipus d'interès, equivalent al rendiment mitjà del deute públic de l'Estat en el mateix termini. Els préstecs –el FLA és un crèdit que l'Estat fa a les comunitats i que s'ha de tornar– tindran un termini de deu anys amb un període de carència de dos anys.

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va explicar en una entrevista a l'ARA que una de les qüestions a abordar amb el ministeri seria demanar tornar els interessos com l'any passat, al 0%. Segons Aragonès, els arguments del govern espanyol per posar els interessos al 0% eren que el Banc Central Europeu estava fent una política monetària expansiva que permetia a l'Estat obtenir finançament a baix cost als mercats i que estava pendent la revisió del model de finançament autonòmic.

Segons el secretari d'Economia, aquests dos arguments esgrimits pel govern espanyol es mantenen, ja que el BCE continua amb la política expansiva i el model de finançament continua sense revisar-se, i, per tant, els interessos s'haurien de mantenir en el 0%, fet que permetria un estalvi important a la Generalitat.

Pagaments dos cops al mes

El FLA del primer trimestre del 2016 s'ha modificat el calendari de trams mensuals, i els desemborsaments a Catalunya es faran en un mínim de dos trams al mes.

Totes les comunitats, excepte Castella i Lleó i les dues de règim foral –País basc i Navarra– estan adherides a alguns dels dos fons de l'Estat que faciliten la liquiditat. Al Fons de Facilitat Financera hi ha les Canàries i Galícia, que rebran 119 i 16 milions, respectivament.

La resta de comunitats estan acollides al FLA, tot i que no tenen les condicions addicionals de control i intervenció de la Generalitat. Després de Catalunya, les comunitats que més diners rebran aquest primer trimestre seran Andalusia (1.247 milions), Madrid (427 milions), les Balears (257 milions), Múrcia (185 milions) i l'Aragó (181 milions).

stats