Política 21/11/2015

De controlar les despeses del FLA a tot el pressupost

Què canvia amb la intervenció de les finances catalanes?

D.s.u.
2 min
De controlar les despeses del FLA a tot el pressupost

MadridEn les últimes setmanes un equip especial dins del ministeri d’Hisenda s’ha dedicat a pensar de quina manera podia actuar contra l’autogovern de Catalunya a través dels mecanismes de la llei d’estabilitat. Va ser per ordre del ministre Cristóbal Montoro, que al seu torn va rebre instruccions directes del president, Mariano Rajoy, per fer-ho. El resultat es va conèixer ahir. I el pla és sofisticat: obligarà la Generalitat a acceptar la intervenció si vol els diners que necessita per pagar als proveïdors d’aquí a final d’any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Informes mensuals

La interventora de la Generalitat ha d’informar de qualsevol despesa

Hisenda obligarà la interventora general dels comptes de la Generalitat, Mireia Vidal, que depèn del departament d’Economia (tot i que és funcionària, i no un càrrec polític), a informar cada mes de totes i cadascuna de les despeses de l’executiu. Fins ara el govern espanyol tenia controlades les despeses que es feien a través del FLA, per les quals requeria presentar factures. A partir d’ara aquest control s’eleva a totes les despeses, també les que es paguin amb impostos cedits o ingressos extraordinaris, com la venda de patrimoni, que fins ara podien passar desapercebudes a Hisenda. Si la interventora incompleix les obligacions en serà responsable directa, segons fonts d’Hisenda.

‘Botó del pànic’

Facilitar les denúncies dels funcionaris

El govern espanyol també donarà “empara” als funcionaris de la Generalitat que considerin que s’estan incomplint aquestes mesures. Hisenda posarà a la seva pàgina web un botó del pànic, amb què els funcionaris, les grans empreses o els alts càrrecs de l’executiu autonòmic podran denunciar aquestes situacions. Les denúncies no arribaran a la Generalitat, sinó directament a Montoro, que podrà decidir com actuar.

Control 2.0

Connexió telemàtica al sistema de factures espanyol

La Generalitat estarà també obligada a connectar-se telemàticament amb el govern espanyol, a través del punt d’entrada de factures electròniques. Segons el ministre Montoro, això permetrà que hi hagi més “traçabilitat” de les despeses, cosa que, traduïda, voldrà dir que l’executiu podrà veure a què destina la Generalitat cada euro, i actuar en conseqüència si considera que l’ús dels diners no s’ajusta a la llei.

Control del deute

Aprovació individual de totes les operacions d’endeutament

Tot i que avui la Generalitat té tancada l’aixeta del crèdit, perquè té la qualificació de bo porqueria, en cas que el Govern volgués fer una emissió de deute hauria de ser individualment aprovada per Hisenda, que podrà exigir conèixer a què es destinaran els diners i vetar-la.

stats