Economia 15/03/2021

El Govern multa una empresa per pagar menys a les dones

La companyia pagava un 31% menys a les dones per la mateixa feina que els homes

ARA
2 min
Les treballadores encara cobren aproximadament 400 euros anuals menys que els homes de mitjana a Catalunya

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha multat amb 15.625 euros una empresa del sector de l’hostaleria i monitoratge per la bretxa salarial existent dins de la plantilla entre homes i dones. La Inspecció de Treball va emetre una acta de sanció “molt greu” contra la companyia per discriminació de les seves empleades dones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, la Inspecció de Treball –un organisme que depèn directament de la conselleria de Treball– ha imposat aquesta sanció a la companyia per pagar a les treballadores uns sous entre un 31% i un 39% inferiors als dels homes quan duien a terme “la mateixa feina que els homes en els equips de cuina”, segons un comunicat del departament publicat aquest dilluns. 

 El Govern va trobar que l’única dona cap de cuina també és l’única de la seva categoria que no percep cap millora salarial, així com que la diferència en la quantitat que percep en els complements salarials en comparació amb els tres homes que també són caps de cuina és del 31,4%. 

A més, segons el comunicat, en la categoria professional d’ajudants de cuina la Inspecció de Treball també va detectar una diferència retributiva en la quantitat percebuda com a complements salarials del 39,3% a favor dels homes. 

L’empresa, ubicada a la demarcació de Barcelona i de la qual la Generalitat no ha desvelat el nom, es dedica a la gestió integral del servei de menjador en diverses escoles de l’àrea metropolitana.

Agreujament per la pandèmia

Les diferències salarials entre homes i dones fa anys que es mantenen. Per exemple, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 2019 una treballadora cobrava uns 400 euros anuals menys que un home per la mateixa feina a Espanya, una situació de discriminació que es produeix amb graus diferents a tot el món.

L’esclat de la pandèmia ha agreujat especialment la situació, ja que la bretxa salarial de gènere es deu sobretot al fet que més dones tenen feines precàries, amb una proporció més elevada de temporalitat i amb contractes més curts, a més de tenir una presència més gran en les plantilles d’empreses de sectors com la restauració o el turisme, on els sous ja són en general més baixos que en altres àmbits.

Tot i representar menys de la meitat de la força de treball a Catalunya, el febrer passat quasi el 55% de les persones sense feina eren dones. A Catalunya també hi ha més dones que homes afectades per expedients temporals d’ocupació.

L’empitjorament de la situació laboral de les dones va sorprendre fins i tot els sindicats, que esperaven que amb l’increment d’activitat de sectors molt feminitzats, com els supermercats, la sanitat o la dependència, farien que tant l’atur femení com la distància salarial entre gèneres anés disminuint també durant la pandèmia, com havia ocorregut els últims anys.

stats