Turisme
Economia 02/02/2022

El Gremi d'Hotels xifra en 2.500 M€ el negoci perdut per la pandèmia

Clos anuncia que hi ha 10.000 reserves per al Mobile i preveu la recuperació a partir de la primavera

2 min
El president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos (esquerra), i el director general, Manel Casals (dreta).

BarcelonaEl Gremi d'Hotels de Barcelona calcula en 2.500 milions d'euros el negoci que ha perdut el sector a la capital catalana des de l'inici de la pandèmia. Així ho ha explicat Jordi Clos, president de l'entitat, que ha anunciat que hi ha 10.000 habitacions reservades per al Mobile World Congress, que se celebrarà del 28 de febrer a l'1 de març. Clos ha assegurat que preveu l'inici de la recuperació del sector a la primavera i una certa normalització a l'estiu, sense arribar als nivells del 2019, si no hi ha canvis de tendència en el covid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El representant dels hotelers ha afirmat que esdeveniments com el Mobile, l'Alimentaria, l'ISE, el Seaf Food i l'EIBTM permetran recuperar turisme de negoci a la ciutat. Però ha recordat que per normalitzar la situació cal que torni el turisme internacional, especialment el nord-americà. El president del Gremi ha defugit comparar la situació hotelera de Barcelona amb la de Madrid perquè, segons ha dit, a Barcelona el 85% del turisme és internacional, mentre que a Madrid són majoria els viatgers de la resta de l'Estat. Per això, ha indicat, Barcelona s'ha de comparar amb ciutats com Nova York, Tòquio, Milà, Roma i Amsterdam, que estan en una situació similar a la de la capital catalana.

Malgrat la millora de perspectives, Clos ha destacat que la situació actual encara és molt dolenta, amb més d'un 25% d'hotels tancats, una ocupació per sota del 50%, un 40% dels 35.000 treballadors del sector en ERTO i uns preus que s'han desplomat entre el 30% i el 40%. Però si es compleixen les previsions, a l'estiu podrien estar oberts la pràctica totalitat dels hotels, amb una ocupació al voltant del 65%, que seria uns 10 punts per sota de l'últim any abans de la pandèmia.

Clos s'ha mostrat convençut que la majoria d'establiments tornaran a obrir les portes i, si hi ha algun tancament definitiu, "serà anecdòtic". Una altra cosa, ha dit, és que una dotzena d'hotels hagin canviat de mans durant la pandèmia, però ha recalcat que el que importa és que es continuen dedicant al negoci turístic.

Crítiques contra Colau

Clos s'ha mostrat molt crític amb la gestió municipal i ha culpat l'Ajuntament de Barcelona de mantenir la "cultura del no", que ha fet perdre a la ciutat inversions importants com en el seu moment el Four Seasons, l'Hermitage i l'ampliació de l'aeroport. A més, ha criticat la brutícia de la ciutat i també l'urbanisme, i ha carregat contra els plans municipals de reforma de l'espai firal de Montjuïc. "Barcelona ha caigut del top ten de ciutats del món", ha lamentat, malgrat que també ha dit que la situació es pot revertir. "No ens resignarem", ha indicat, per afegir que "hem perdut alguna etapa, però guanyarem la cursa". Finalment, també ha mostrat el seu suport a la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030, malgrat reconèixer que tindran poc impacte a la ciutat.

stats