Guardiola vol que el Cercle “reconnecti amb una societat civil que ha canviat molt”

Demana que l'entitat "no defugi" el debat sobre Catalunya

3 min
Jaume Guardiola, durant la presentació de la seva precandidatura al Cercle d'Economia.

La societat civil ja no existeix, tal com la coneixíem. “Ha canviat molt i el Cercle d’Economia està ancorat en el vell model”, ha advertit Jaume Guardiola durant la presentació de la seva precandidatura a les eleccions del Cercle. Per aquest motiu, l’aspirant a president s’ha proposat que l’entitat “reconnecti amb la societat civil” que ha emergit. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Moltes empreses familiars ja no ho són”, ha explicat en referència a la manera com tradicionalment s’articulava la societat civil de Barcelona i Catalunya. “Moltes de les famílies empresàries tenen un family office”, ha dit. En resum, han passat de viure de l’empresa a fer-ho de la inversió. Ara, ha afegit Guardiola, “ha sorgit una nova societat civil: el món tecnològic, les ciències de la salut, l’economia de la salut, tot el que està al voltant del supercomputador o la població flotant que ha vingut a Barcelona perquè ho ha escollit”. En la seva opinió, l’entitat ha de sortir a buscar aquests nous grups perquè “el Cercle és l’expressió més genuïna de la societat civil”.

Reconnectar amb aquests grups és el primer repte que s’ha marcat Guardiola. El segon és que “el soci ha de sentir-se més orgullós de pertànyer al Cercle” i, perquè així sigui, creu que cal que les activitats que el Cercle organitza siguin atractives, a més de tenir un contacte més continuat i intens amb els socis. “Creuen que no tenim prou organismes per prendre la seva opinió”, ha explicat Guardiola com a resum dels contactes que en els últims temps ha anat mantenint amb els aproximadament 1.200 socis de l’entitat, dels quals tan sols una seixantena tenen menys de 40 anys. 

El Cercle celebrarà aquest estiu, per primer cop, les eleccions amb més d’un candidat. D’una banda, Guardiola; de l’altra, Rosa Cañadas. El primer era conseller delegat del Sabadell fins fa un any, mentre que la segona presideix la fundació Tanja. Tot i la petició dels expresidents del Cercle perquè intentessin presentar-se en una candidatura conjunta, “no hi ha hagut espai per a la trobada”, ha dit el precandidat. Van mantenir una reunió però va ser “poc productiva i amb poc diàleg”.

Guardiola també és president de la comissió econòmica del FC Barcelona (un càrrec que deixarà si guanya les eleccions del Cercle per possibles incompatibilitats, ha dit) i d’Esade. “Quan vaig plegar del banc les meves ganes i il·lusió eren fer coses per a la societat civil”, ha explicat.

Els cinc eixos del Cercle

Guardiola ha resumit els cinc eixos al voltant dels quals gira el Cercle: els tres primers (democràcia, Europa i economia) estan presents des de l’origen. Però n’hi ha dos que han adquirit molt protagonisme els últims anys: Catalunya i Barcelona.

Sobre el primer, Guardiola ha dit que “el Cercle no pot defugir el debat” del futur polític de Catalunya, i ho ha de fer “amb la transacció [entre els membres de la junta directiva], el punt de trobada i buscant una solució que representi la majoria dels catalans”. 

I sobre el segon, el precandidat ha expressat que “Barcelona és essencial per al Cercle” i, de fet, ha aplaudit que la reunió anual de l’entitat s’hagi traslladat a la ciutat després de molts anys a Sitges. “La tendència és que el món es farà necessàriament a través de les grans metròpolis i hem de fer que [Barcelona] pugui competir en les millors condicions possibles”, ha afirmat.

Guardiola fins i tot s’ha hagut d’excusar pel fet de ser amic d’Artur Mas. Quan li han preguntat per una presumpta vinculació seva amb l’independentisme ha afirmat: “Jo no soc independentista. Acostumo a tenir amics de diferents gustos polítics, esportius o musicals”.

stats