Supervisió
Economia 22/06/2023

Guerra oberta entre l'Airef i el govern a un mes de les eleccions

Cristina Herrero, presidenta de l'organisme, afirma que “no es veu com a ministra en cap govern” i critica que Escrivá sí que fes el pas

2 min
Cristina Herrero al seminari de l'APIE a Santander.

SantanderLa relació entre el ministre de la Seguretat Social, José Luís Escrivá, i la presidenta de l’Autoritat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, no viu el millor moment. Aquest dijous, quan falta menys d'un mes per a les eleccions generals, Herrero ha censurat la decisió que Escrivá va prendre en el seu moment: fer el salt de la presidència de l’Airef a un govern i ocupar un càrrec important. És el cas de l'actual ministre de la Seguretat Social, que abans va ocupar el lloc que ara assumeix Herrero.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Segons el meu punt de vista, no és bo passar de l'Airef al govern ni del govern a l'Airef. Crec que aquest flux no és bo per a la institució i jo estic al servei de la institució. Per tant, no aniria de l'Airef a cap govern", ha assegurat Herrero en un curs d'estiu organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE). De fet, quan li han preguntat si es veuria ocupant un càrrec com el de ministra, Herrero ha afirmat que "no es veu com a ministra en cap govern".

Escrivá va ser president de l'Airef fins al 2018, quan Pedro Sánchez el va fitxar per ocupar la cartera de la Seguretat Social i pilotar reformes com la de les pensions, que l'Airef ha titllat "d'insostenible" i ell l'ha defensat no sense entrar en contradiccions amb el que en el seu moment recollien els informes de l'organisme quan n'era president. És el cas de l'ampliació del còmput d'anys. "El fet que una persona pugui passar a un govern sense que això comprometi l'exercici de la institució pot ser molt positiu per al país, però sens dubte també vincula l'Airef amb el govern i ens obliga a reafirmar la nostra independència".

"No es pot posar en dubte la nostra independència i estem demanant orientació [legislativa]", ha defensat Herrero. En aquest sentit, la presidenta de l'Airef ha aprofitat l'avinentesa per criticar els retrets que el ministeri d'Escrivá li va llançar fa tot just una setmana arran de l'opinió de l'organisme sobre l'ingrés mínim vital. "Em va sorprendre molt. L'Airef realitza plantejaments objectius i dades tècniques. En cap cas t'esperes una desqualificació que posa en dubte l'anàlisi i el rigor", ha dit Herrero. El ministeri va sostenir que algunes dades de l'informe "feien aigües perquè eren d'escassa qualitat".

Díaz rebutja les propostes fiscals de la patronal

L'altre xoc d'aquest dijous l'ha protagonitzat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el president de la patronal espanyola CEOE, Antonio Garamendi. El punt de discòrdia són les polítiques fiscals. Garamendi defensa rebaixar l'impost de societats i l'IRPF, a més d'eliminar l'impost de patrimoni, uns plantejaments que segons Díaz són "extremadament neoliberals".

stats