La recuperació postcovid
Economia 26/11/2021

De Guindos alerta del perill d’apujar salaris per la inflació

El vicepresident del BCE veu alguns riscos per a l’estabilitat financera

3 min
Luis de Guindos i Pablo Hernández de Cos, a s'Agaró.

S'AgaróLa inflació actual –per sobre del 5% a Espanya i del 4% a l’eurozona– és passatgera, i hauria de baixar els pròxims mesos. Però en aquest augment de preus hi ha un perill: que es traslladi als salaris. Així ho veu el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, segons ha explicat als assistents a la XXVI trobada d’economia de S'Agaró. De Guindos ha sigut molt prudent, però, en les seves apreciacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, el vicepresident del BCE ha deixat molt clar que l’augment de preus actual és transitori i obeeix a algunes causes conjunturals, com el denominat efecte base –la comparació amb l’any passat quan l’evolució dels preus era negativa–, l’augment del preu de l’energia i els colls d’ampolla després de reprendre l’activitat econòmica un cop superats els confinaments. Però ho ha matisat. Aquesta inflació és “transitòria”, però hi pot haver un perill si es desencaixa de l’objectiu d’una mitjana del 2%. Per evitar que això passi, ha indicat, cal “evitar errors” que generin el conegut com a efecte de segona ronda, que és el trasllat de l’augment dels preus als salaris.

De Guindos ha sigut molt clar sobre el futur de l’economia a l’eurozona: “El nivell d’incertesa és molt elevat”. Malgrat tot, ha indicat que la situació en conjunt als països de l’euro evoluciona bé, fins al punt que s’acabarà l’any recuperant ja els nivells prepandèmia –en conjunt, ja que Espanya hi quedarà per sota–. “Amb diferències entre països”, ha afegit el vicepresident del BCE, que ha recordat que es preveu que Espanya torni als nivells prepandèmics el 2023.

També el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha incidit en la importància de no caure en una espiral inflacionista per apuntalar la recuperació. Hernández de Cos ha insistit que perquè la inflació sigui transitòria és necessari que no s’encomani als salaris. “El paper que hi jugui la negociació salarial serà molt important”, ha indicat el màxim executiu del Banc d’Espanya, que ha alertat de la possibilitat de caure en un "cercle viciós” d’augmentar els salaris segons la inflació, fet que apujaria els preus i tornaria a fer augmentar els salaris. Hernández de Cos ha apostat per repartir el cost de la inflació, sobretot provocada per l’augment del preu de l’energia, entre els treballadors (amb contenció salarial), les empreses (ajustant marges) i l’Estat, amb dèficit públic. “Un pacte de renda –ha dit Hernández de Cos– que permeti fer front” a la situació.

La inflació, però, no ha sigut l’únic aspecte de preocupació sobre l’evolució de l’economia en els pròxims mesos. A més de la incertesa que provoquen les noves variants del coronavirus, com la sud-africana, hi ha altres aspectes que preocupen les autoritats monetàries. Per exemple, Luis de Guindos ha traslladat als assistents els riscos que planen sobre l’estabilitat financera. D’una banda, ha indicat, l’increment del preu de l’habitatge. De l’altra, ha dit, l’augment de l’endeutament públic i privat derivat dels plans de rescat i ajudes de la pandèmia. I el tercer aspecte a tenir en compte, ha indicat De Guindos, és la valoració excessivament elevada d’alguns actius financers. L’advertència, en aquest sentit, ha sigut clara: “Hi ha acumulació de risc per part de fons d’inversió que pels baixos tipus d’interès busquen rendibilitat en actius menys líquids”.

La trobada econòmica de S’Agaró, organitzada per la Fundació Internacional Olof Palme, que lidera Anna Balletbò, torna aquest any a la seva seu habitual després de la pandèmia. Uns 200 empresaris han seguit les intervencions de vicepresident del BCE, Luis de Guindos; el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, i el president de CaixaBank, José Ignacio Girigolzarri, entre altres ponents.

stats