Guindos veu possible una pujada de tipus al juliol

El vicepresident del BCE diu que la institució decidirà en funció de les dades macroeconòmiques de juny

2 min
El vicepresident del BCE, Luis de Guindos.

Brussel·lesL'escalada imparable de la inflació a Europa està accelerant els plans del Banc Central Europeu (BCE). Si la seva presidenta, Christine Lagarde, confirmava la setmana passada que el programa de compra de deute conclourà a finals d'aquest trimestre, aquest dijous en una entrevista a Bloomberg el vicepresident de la institució, Luis de Guindos, ha fet un pas més i ha afirmat que començar a apujar els tipus el mateix mes de juliol és "possible, en funció de les dades macroeconòmiques de juny".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En política monetària cada matís lingüístic significa milers de milions d'euros i, davant uns mercats que esperen la pujada de tipus per combatre la inflació, les paraules de l'exministre espanyol són importants encara que vagin acompanyades de diversos peròs. Lagarde ja fa setmanes que explica que un cop conclogui el programa de compra de deute es començarà a parlar de l'augment dels tipus d'interès. Aquest és el pla del BCE, i s'hi manté, la diferència és que en la forquilla temporal que s'havia previst s'acceleren els temps.

"Des de la perspectiva d'avui, juliol és possible, i setembre o més tard també és possible. Mirarem les dades i aleshores decidirem", ha dit Guindos. La forquilla temporal es manté, però el vicepresident del BCE confirma que començar a apujar els tipus ja des del mateix mes de juliol és una possibilitat que està sobre la taula.

"No s'ha decidit res"

Si bé és cert que l'exministre espanyol ha matisat que, per descomptat, no cal córrer per començar a apujar-los un cop s'acabin les compres massives de deute: "Tenim una mica de temps entremig i depenem de les dades econòmiques. La meva opinió és que el programa de compra d'actius hauria de concloure al juliol i que de cara al primer augment de tipus hem de veure les nostres projeccions, els diferents escenaris i, només aleshores, decidir. No s'ha decidit res fins ara", aclareix a l'entrevista.

El BCE s'ha mantingut immòbil en els mínims històrics dels tipus, malgrat que d'altres institucions, com la Reserva Federal nord-americana o el Banc d'Anglaterra, ja han mogut fitxa i han encarit el preu del diner per fer front a la inflació. Segons Lagarde, però, les circumstàncies a l'eurozona són molt diferents i, per ara, no és necessari. Ara bé, la mateixa presidenta reconeixia que augmenta la preocupació al voltant de l'augment de preus, que s'està mantenint en el temps més del previst a causa, principalment, de l'escalada del cost de l'energia que està provocant la guerra que Rússia ha començat a Ucraïna.

stats