Immobiliari

Les hipoteques s’encareixen per primer cop des del 2012

L'Euríbor torna a pujar al febrer per segon mes consecutiu

2 min
Hipoteques

BarcelonaEl tipus d’interès mitjà de les hipoteques a l’Estat va pujar el 2021 per primer cop des del 2012, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Al tancament de l'any passat, el tipus d’interès es va situar de mitjana en el 2,59%, amb un període mitjà d’amortització de 24 anys. En el cas de les hipoteques sobre habitatges, el tipus de mitjana era del 2,53%, quan un any enrere s’havia situat en el 2,44%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’augment és provocat, sobretot, pel repunt dels tipus d’interès mitjà en les hipoteques a tipus fix durant el darrer trimestre de l’any. Els bancs han començat a augmentar aquests tipus d’interès per l’expectativa d’una pujada dels tipus de referència per fer front a la inflació. A més, aquest increment es produeix quan les hipoteques a tipus fix s’han imposat a les de tipus variable i ja representen més de dos terços dels nous crèdits que se signen.

Així, el 2021 va ser el primer augment del tipus hipotecari mitjà per a habitatges des del 2012, quan aquests van tancar al 4,42%. Des d’aquell any havien anat baixant. L’augment de l'any passat també coincideix amb un increment de l’Euríbor, l’índex al qual estan referenciats la majoria dels crèdits hipotecaris a Espanya. A falta d’un dia feiner per acabar el mes, al febrer l’euríbor tancarà al voltant del -0,33%. Serà, doncs, el segon mes consecutiu de pujada i el valor més alt des del juliol del 2020.

Aquesta pujada de l'Euríbor comportarà, per exemple, que una hipoteca de tipus variable de 120.000 euros a 20 anys i a un interès de l’Euríbor més un punt que es revisi tindrà un encariment de 44,28 euros en la seva quota anual.

stats