ENERGIA
Economia 19/07/2014

HolaLuz prepara fer el salt al negoci del gas de cara al 2015

L’operadora acusa l’Estat de jugar a favor de les grans companyies

Xavier Grau
2 min
L’operadora catalana es planteja crear amb altres operadors un mercat per comprar a l’engròs el gas que necessiti.

BarcelonaLa comercialitzadora elèctrica HolaLuz.com, fundada per Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila, es prepara per entrar en el mercat del gas. Els socis ja han registrat el nom d’HolaGas.com i tenen la llicència de comercialització. El pas ja el podrien fer l’any vinent, segons ha explicat a l’ARA Carlota Pi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’empresa haurà de vèncer un problema: el gas, tot i ser un mercat més liberalitzat que l’elèctric, no té un mercat per comprar quantitats petites d’aquest producte. Les grans companyies juguen amb contractes d’aprovisionament a llarg termini per quantitats molt importants i amb uns costos molt elevats. En el mercat elèctric, al contrari, qualsevol operador pot anar al denominat pool i comprar la quantitat que necessita. Aquesta és la principal barrera amb què es troba HolaLuz per fer el salt al mercat del gas, tot i que ja ha entrat en contacte amb altres operadors i explora la possibilitat de crear conjuntament un mercat per comprar a l’engròs les quantitats de gas que necessiti.

Al marge del mercat del gas, la companyia creu que l’última reforma elèctrica els beneficia, no per les condicions de mercat, sinó per l’enrenou creat, que comporta més trànsit en la seva pàgina web, la plataforma que utilitzen per al seu negoci. “Quan hi ha soroll aporta trànsit a la web, però no beneficia el sector que la posició ministerial sigui tan opaca”, diu Carlota Pi. Des de la companyia no veuen amb gaires bons ulls les reformes del mercat elèctric que des de fa un any ha posat en marxa el ministre José Manuel Soria. Carlota Pi diu que des del ministeri només s’han posat pegats.

La fundadora d’HolaLuz està convençuda que la regulació del sector és tan complexa que caurà pel seu propi pes. Posa com a exemple el que ha passat amb les primes a les renovables i el maltractament que, segons diu, han patit en l’últim decret la cogeneració i l’afectació que això ha tingut per les depuradores o les plantes de tractament de purins.

A més, Carlota Pi critica que el govern de l’Estat fa campanya a favor del denominat PVPC -la tarifa a la qual s’acullen la majoria de clients domèstics- i de les grans comercialitzadores, sense tenir en compte que els particulars poden trobar opcions millors. Per exemple, HolaLuz garanteix fins a un 30% de descompte als particulars. Això es pot aconseguir revisant la potència contractada i apostant per un preu fix però amb discriminació horària, almenys fins que s’hagin instal·lat els anomenats comptadors intel·ligents amb telelectura.

Altres estalvis vénen del fet que els usuaris no han d’assumir el cost dels morosos. Cada mes hi ha un rebut i, si no es paga, la baixa és immediata. A més, l’estructura ajustada i la utilització de la web com a única eina: en tenen prou amb 50 persones per gestionar tots els clients que siguin necessaris.

stats