Husa, la cadena hotelera de Joan Gaspart, en liquidació

L'empresa demana al jutjat la desaparició després de no pagar 10 M€ als creditors

2 min
L'empresari Joan Gaspart, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl grup hoteler Husa, fundat i controlat per la família Gaspart, està abocat a desaparèixer, ja que ha entrat en fase de liquidació, segons ha avançat aquest dijous La Vanguardia i han confirmat fonts jurídiques. Husa es liquidarà després de no haver pogut assumir pagaments per uns 10 milions d'euros que havia de fer al febrer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresari Joan Gaspart ja va dir fa un parell de mesos que la cadena ja no gestionava cap hotel a Espanya i no tenia intenció de fer-ho després de la pandèmia. En unes declaracions al portal Hosteltur Noticias, Gaspart va indicar que la marca havia sigut "aparcada".

Husa va entrar en concurs de creditors el 2014, amb un deute que superava els 220 milions d'euros. L'empresa, tot i això, va aconseguir pactar un conveni amb els creditors un any després que havia de permetre-li continuar en funcionament. Però la companyia va anar entrant en declivi i fins i tot es va vendre la seva emblemàtica seu, una masia al barri de les Corts. Ara, a l'entrar en liquidació per no poder assumir les seves obligacions, s'hauria de vendre els actius, si n'hi ha, i repartir entre els creditors la liquiditat que es generi.

El jutjat mercantil número 3 de Barcelona, que és el que va tramitar el concurs de la companyia, dirigirà ara la liquidació. Són tres societats que s'hauran de liquidar, Hostelería Unida, que és la matriu, i dues filials, Hostelería Unida Dos i Hoteles Jagoe. Al mes de març aquestes societats van remetre escrits al jutjat demanant l'inici del procés de liquidació.

Pèrdua d'actius

Malgrat el concurs de creditors presentat el 2014 i el conveni amb els creditors, Husa ja no es va recuperar i va anar perdent els seus actius i deixant també la gestió dels hotels que tenia en explotació, però tampoc va aconseguir recuperar-se. En els seus millors moments, la companyia de la família Gaspart havia arribat a gestionar més de 160 hotels, amb una plantilla d'unes 2.500 persones.

El conveni amb els creditors, ratificat el 2015, preveia que la companyia cediria actius per 80 milions d'euros a la banca i per valor de 25 milions a les administracions públiques. Per als crèdits ordinaris, d'uns 90 milions, es va aprovar una quitança del 95%. A més, de les 12 societats en concurs es va decidir que vuit es liquidarien. Ara finalment s'ha certificat la liquidació de les restes que quedaven del grup hoteler.

stats