Economia 11/12/2020

Les immobiliàries no podran inflar el lloguer amb l'IBI per esquivar la llei

El Sindicat de Llogaters denuncia que el Govern encara no ha imposat sancions pels incompliments

Paula Solanas Alfaro
2 min
El  lloguer ha passat de representar el 15% del total del mercat residencial l’any 2011 al 23,5% el 2015, segons un estudi de Fotocasa.

BarcelonaDos mesos i mig després que entrés en vigor la nova regulació dels lloguers a Catalunya, encara hi havia alguns forats a la normativa que les immobiliàries aprofitaven per evitar abaixar preus. Des d'aquest divendres el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) n'ha esmenat un. El Govern ha matisat la legislació que va aprovar el Parlament al setembre per incorporar-hi un punt que prohibeix als arrendataris incloure al preu despeses que no apareixien al contracte anterior (per exemple, l'IBI o les contribucions a la comunitat) quan se'n signa un de nou.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Era una petició reiterada del Sindicat de Llogaters i Llogateres, després que els arribessin una gran quantitat de casos en què les immobiliàries volien apujar el preu del lloguer amb l'argument que incorporava altres tipus de costos. "Des que es va aprovar la llei vam detectar que la patronal immobiliària animava els arrendataris a repercutir tota una sèrie de despeses extraordinàries al contracte de lloguer per superar el preu límit de la llei", explica a l'ARA Jaime Palomera, portaveu de l'entitat.

Així doncs, considera que amb aquesta tàctica es produïen "fraus de llei" en forma de "pujades encobertes". De fet, Palomera recorda que fins ara molts contractes de lloguer ni tal sols desglossaven aquesta mena de despeses, però coincidint amb l'aprovació de la llei es recorria a aquest "subterfugi" per esquivar els preus màxims del lloguer, que es fixen depenent de l'índex de referència. "Després d'aquesta modificació, la baixada en els preus dels lloguers s'hauria de veure més clarament", afegeix.

Ara el Sindicat de Llogaters i Llogateres exigeix que la Generalitat fiscalitzi les immobiliàries i els propietaris perquè la normativa (i les noves modificacions) es compleixi. Palomera critica que, malgrat que han denunciat molts casos d'abús a l'Agència Catalana de Consum, encara no s'ha imposat cap sanció de les que preveu la llei. Concretament, s'enfronten a multes d'entre 9.000 i 90.000 euros. "El mercat de l'especulació només entén el llenguatge dels diners", lamenta l'activista, que critica que no s'hagi aplicat la mateixa contundència que a l'hora de multar els incompliments del toc de queda.

Denúncies contra els portals d'anuncis

A banda d'assenyalar les immobiliàries, el sindicat també remarca la responsabilitat dels portals d'anuncis com Idealista, Fotocasa i Habitaclia. Aquests haurien de mostrar el preu de l'índex de referència i, en cas que l'anterior llogater pagués menys, també haurien d'indicar aquesta quantitat. "Hem posat denúncies i no hem vist que s'hagi iniciat cap procediment. Com amb Airbnb, aquestes empreses tenen l'obligació de garantir que els anunciants posen tota la informació requerida", assegura Palomera.

La nova regulació dels lloguers es va aprovar després d'anys de pressió del moviment pel dret a l'habitatge i d'una tramitació legislativa in extremis, fins que es va arribar a un acord definitiu amb JxCat. El text garanteix que els inquilins que hagin de renovar el contracte o aquells que entrin de nou en un pis puguin exigir que el preu no superi l'índex de referència per a aquella zona concreta més l'índex de garantia de competitivitat (que actualment és al 0%).

stats