Habitatge

És un bon moment per comprar un habitatge? Així està el mercat

L'any passat va ser dinàmic, però el nombre d'operacions es va refredar, i la previsió és que el 2024 es mantinguin els preus

3 min
Una grua de la construcció enmig de diversos habitatges a Barcelona.
Dossier Guia pràctica per comprar un pis Desplega
3
És un bon moment per comprar un habitatge? Així està el mercat
2
Vols hipotecar-te? El finançament de l'habitatge, cada cop més difícil
1
Tot el que has de saber per afrontar la compra d'un habitatge amb èxit

BarcelonaLa compravenda d'habitatges ve de viure un any atípic: el nombre d'operacions i la firma d'hipoteques s'han anat refredant a mesura que passaven els mesos, fins a arribar a caigudes interanuals de dos dígits al desembre. Ara bé, tot i ser menys dinàmic que el 2021 i el 2022, l'any passat va ser millor que els previs a la pandèmia.

Compravendes i hipoteques a Catalunya

Això explica que els preus dels habitatges s'hagin mantingut: la caiguda del nombre d'hipoteques derivada de l'encariment del crèdit va tardar a traslladar-se en el nombre de compravendes, que es va mantenir dinàmic més temps, especialment a Barcelona, on la firma de crèdits hipotecaris va baixar molt més que les compravendes per l'augment del pagament al comptat.

L'oferta d'habitatges és més baixa que anys enrere perquè no es produeix tanta obra nova, i això fa que hi hagi menys rotació, com també passa al mercat de lloguer: hi ha menys pisos de lloguer en oferta i els inquilins no canvien d'habitatge. La demanda, empesa per estalvis, ajuts familiars o inversors, s'ha mantingut forta durant l'any.

Evolució del preu de compra d'habitatges de segona mà per comarques
Dades al 4t trimestre de l'any en € per metre quadrat i variació en percentatge

Augmentaran els preus?

Si bé l'any passat sembla dolent per les grans xifres del 2021 i el 2022 –que s'expliquen per la inactivitat del 2020, l'any de la pandèmia–, enguany s'espera un efecte contrari: els tipus d'interès s'aniran refredant, serà més barat hipotecar-se –els bancs buscaran captar la demanda hipotecària oferint hipoteques més competitives– i la demanda necessitada d'aquest finançament augmentarà.

"L'oferta no para de baixar en els portals, no es venen més habitatges perquè no n'hi ha. Els pocs del mercat es venen ràpidament. Ara mateix la demanda és solvent, es formalitzen moltes compravendes sense hipoteques i el valor de la hipoteca mitjana ha disminuït perquè hi ha capital", explica a l'ARA el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, Òscar Gorgues. Per això, la previsió és que, tret que canviï el cicle econòmic, els tipus aniran a la baixa, cosa que farà més barates les hipoteques i, per tant, pot augmentar la demanda; fet que ràpidament es notaria en els preus, que anirien a l'alça.

El director d'estudis del portal Pisos.com, Ferran Font, explica que aquesta contracció d'operacions que el mercat ha viscut el 2023 respecte a l'any anterior no va impactar en els preus, que van créixer un 3% perquè continuava havent-hi demanda. "Tot i el nivell actual dels tipus, l'oferta d'hipoteques és força interessant, les entitats bancàries volen captar-ne perquè n'hi va haver molt poques l'any passat. Si es té estalvi, s'aconsegueix una bona hipoteca i es troba un habitatge que encaixa per característiques i preu, no m'ho pensaria massa", explica Font.

Evolució del preu de compra d'habitatges de segona mà per barris de Barcelona
Dades al 4t trimestre de l'any en € per metre quadrat i variació en percentatge

Obra nova

El sector de la construcció d'edificis residencials va créixer només un 1% el 2023 i s'espera que s'estanqui i decreixi el 2024 i el 2025, respectivament. Segons Euroconstruct, la caiguda de compravendes no és alarmant perquè els preus resisteixen, cosa que significa que "l'oferta d'habitatge és més aviat escassa i s'està absorbint sense gaires problemes, encara que sigui per inversors".

De fet, l'últim informe del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (Coac) recollia que la creació de nous habitatges a Barcelona el primer semestre del 2023 s'havia enfonsat fins a valors de fa deu anys, és a dir, de plena crisi de la construcció. A tot Catalunya la construcció també es va alentir, però de manera més moderada.

"El ritme de compravendes ha estat molt bo; si no s'ha venut més és perquè no hi ha gaire oferta. D'habitatge nou en surt molt poc, i del que surt se'n fan prevendes: hi ha poca promoció i poc sòl, cosa que ve de lluny, de la crisi, quan van desaparèixer moltes empreses promotores i també mà d'obra", explica Gorgues. Ara mateix, del total d'operacions, la compravenda d'obra nova representa el 15%, mentre que la resta són operacions d'habitatges de segona mà. "A Barcelona, la promoció d'obra nova no cobreix ni la reposició", adverteix Gorgues.

Dossier Guia pràctica per comprar un pis
Vés a l’ÍNDEX
stats