Habitatge
Economia Immobiliari 15/07/2023

Les exclusives 'trophy homes' balears: xalets de luxe per més de 30 milions

Està a la venda per 35 milions la Villa Cortina, a Formentor, un dels pocs d'aquesta categoria

4 min
L'Ajuntament de Pollença obligà Cortina a sembrar més pins perquè el xalet no fos tan visible des de la platja de Formentor

PalmaEl xalet de Formentor que va ser de l’advocat i empresari Alfonso Cortina, conegut com Villa Cortina, està a la venda per 35 milions d’euros, segons ha pogut saber l’ARA Balears. De 4.600 m2, amb baixada particular a les tenasses del mar i mig amagat pels pins, és allò que el sector immobiliari de luxe anomena una trophy home. Es calcula que ara mateix a les Illes Balears n’hi ha més de deu de disponibles al mercat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Es coneixen com a trophy homes aquelles propietats que tenen unes característiques molt particulars: són a prop del mar o hi tenen vistes, es troben en un entorn que afavoreix la privacitat i les ha dissenyades un arquitecte reconegut. Per això parlem de cases amb un preu de venda que supera els 30 milions d’euros. M’atreviria a dir que les trophy homes que ara mateix hi ha a la venda a les Illes no arriben a deu”, comenta Hanz Lenz, director executiu de la immobiliària Engel&Völkers al Ponent de Mallorca.

“Són promotors estrangers que solen fer aquesta mena de cases, i també solen ser estrangers els compradors. La majoria de trophy homes són en emplaçaments molt concrets: la costa de Calvià i d’Andratx, Son Vida i la península de Formentor”, comenta Lenz, que és nascut a Mallorca i fa anys que es dedica al sector del luxe.

Tot i que els 35 milions de Villa Cortina, dissenyada pel despatx d’arquitectes García-Ruiz, suposen una gran quantitat de diners, fan curt al costat del que es demana pel xalet anomenat Villa Solitaire, de Son Vida, a Palma. “Fa dos anys que aquest xalet està a la venda per 65 milions d’euros. Això és senyal que els promotors no tenen gaire pressa per vendre’l. Posen un preu molt elevat i ja es veurà si algú el compra. Aquest xalet l’ha fet un arquitecte reconegut, Matteo Thun, i és en un lloc excepcional. Ara bé, peces immobiliàries valen aquestes quantitats si algú està disposat a pagar-les”, reflexiona el responsable d’Engel&Völkers en relació amb aquest xalet que es coneix com “la propietat més impressionant de Mallorca”; els seus espais, amb set habitacions i sis banys, es reparteixen per més de 2.000 m2 quadrats construïts en una parcel·la de més de 4.000 m2.

La Fortalesa de Pollença

"L’any passat, la Fortalesa de Pollença es va vendre per 63 milions d’euros. Es tracta d’un immoble històric en una petita península dins la badia. A causa de les característiques tan especials, tot i tenir un preu semblant, es fa difícil comparar-la amb un xalet de Son Vida", argumenta Hanz Lenz, que afegeix que "el preu d’una trophy home sempre serà superior al d’un casal o una possessió, perquè les peces històriques sempre estan subjectes a regulacions especials. No es poden convertir en habitatge tots els seus espais i, a més, necessiten una inversió molt gran per restaurar-les i mantenir-les".

Villa Solitaire és una de les excepcions de propietats que publiciten el preu de venda a les pàgines web d’immobiliàries. "De més de 30 milions d’euros, és molt estrany que les agències en difonguin el preu a la web. Les vendes amb preus superiors a aquesta quantitat es duen amb molta discreció, tant de qui ven com de qui compra. A més, se sol exigir un aval bancari. Per això es demana molta privacitat a les immobiliàries", comenta l’expert.

Un dels motius que expliquen preus tan elevats per al sector de luxe és perquè hi ha poc sòl urbanitzable disponible en entorns privilegiats a la vora del mar. "Hi ha molt pocs solars a la venda en llocs idíl·lics. Qui vulgui construir una trophy home es trobarà que just pot omplir alguns buits que han quedat en urbanitzacions de la costa. Una altra possibilitat és adquirir una parcel·la amb un xalet antic, tirar-lo a terra i fer-ne un de nou", comenta l’agent.

Denunciat pel veí

La manca de sòl urbanitzable en entorns idíl·lics és l’origen del llarg litigi judicial de què va ser objecte Villa Cortina fa anys. Tot va començar durant la mateixa construcció, l’any 2007, quan el veí de la parcel·la, just a 200 metres de distància, va denunciar Cortina per suposades irregularitats. El veí en qüestió era José Antonio Martínez Sampedro, de Masampe Holding, que aleshores va dir que l’edifici que es construïa prop de casa seva "pareixia més El Corte Inglés que no un xalet". El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va admetre el recurs de manera parcial, basant-se en l’impacte visual i en una coberta que no era de teules, sinó plana. Tanmateix, la resolució no exigia enderrocar el xalet, sinó que només feia falta esmenar-hi les mancances detectades.

Cortina es va veure obligat a fer-hi una sèrie de modificacions. Per això, va fer enderrocar les cases antigues i originàries que hi havia a la finca i, a més, en va modificar els jardins. L’Ajuntament de Pollença li va fer sembrar més pins, que un cop han assolit una grandària determinada fan que el xalet, d’estil modern i de línies rectes, quedi mig amagat. Aquesta és la imatge que es veu des de la platja de Formentor, un dels espais naturals més visitats de les Balears i atracció turística de primer ordre.

Però l’any 2015, quan Miquel Àngel March era batlle de Pollença, l’Ajuntament es va afegir al procés judicial. El consistori, aleshores governat per l’exlíder del GOB, va al·legar que l’habitatge no tenia certificat de final d’obra, perquè tenia una planta més de les permeses.

L'última decisió dels jutjats de l’any 2016 va determinar que el xalet de l’empresari era legal. El text especificava que, de les tres plantes que tenia, una era un soterrani fet per sota del terreny natural. Per tant, Villa Cortina s’adaptava a la normativa municipal. Ara, per 35 milions d’euros, es pot comprar el xalet lliure de litigis i amb les modificacions requerides.

65.000.000 euros
Villa Solitaire, Son Vida

L’arquitecte milanès Matteo Thun es va inspirar en les veles d’un vaixell per dissenyar-la. De quatre plantes i 2.000 m2, es diu que és la propietat més cara que hi ha a la venda a les Balears.

30.000.000 euros
Villa Eterna, Bendinat

Amb gairebé 600 m2 construïts i orientada al sud, la propietat ofereix vistes a la mar i a la serra de Tramuntana. Té quatre habitacions, quatre garatges, un celler i “jardins de luxe”.

stats