Immobiliari

Fins al 45% dels lloguers de Barcelona, obligats a respectar l'índex de preus

A l'àrea metropolitana aquesta xifra és del 40%, i a tota la demarcació, del 36,3%

3 min
Vista aeria de Barcelona

BarcelonaMés de 107.500 pisos de la ciutat de Barcelona, l'equivalent al 44,7% del parc de lloguer, pertanyen a propietaris que tenen cinc o més habitatges. I, per tant, estaran obligats a respectar l'índex per controlar el preu del lloguer, aprovat aquesta setmana pel govern espanyol: si es troben per sobre de la forquilla de preus que l'índex marcarà per a cada pis, hauran d'abaixar el preu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest és l'abast que tindrà l'índex quan entri en vigor a partir del 13 de març a Catalunya, l'únic territori de l'Estat que ja ha sol·licitat al ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana la declaració de 140 municipis com a zones tensionades. Catalunya també és l'única comunitat autònoma que rebaixarà la consideració de gran tenidor, com recull la llei d'habitatge aprovada al maig: la norma preveu que ho siguin els propietaris de més de 10 habitatges, i Catalunya ha rebaixat el criteri a més de quatre immobles.

Així ho recull la memòria –que el departament de Territori ja va presentar al ministeri– per a la declaració de zones de mercat residencial tensionat. Un cop entrin en vigor aquestes zones tensionades, l'índex començarà a funcionar a Barcelona i a la resta de 139 municipis declarats com a zones tensionades.

L'impacte d'aquest índex encara està per determinar, ja que els càlculs de les diferents administracions difereixen sobre el total d'habitatges afectats: la Generalitat deia aquesta setmana que els pisos que estarien obligats a aplicar-lo serien uns 40.000, mentre que l'Ajuntament de Barcelona xifrava en 200.000 les famílies llogateres que es poden beneficiar d'aquesta mesura.

Barcelona, capital del lloguer

La capital catalana té prop de 240.369 habitatges de lloguer, i representen gairebé una tercera part dels 794.200 habitatges que hi ha repartits per tota la ciutat; la resta operen sota altres règims de tinença. Aquests més de 240.000 habitatges arrendats equivalen al 40,8% dels lloguers de tota la demarcació de Barcelona.

Són dades de l'Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, elaborades a partir de les fiances de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), i inclouen tots els immobles amb fiances relatives a un contracte de lloguer permanent o de temporada. Aquests últims, que es beneficien d'una zona grisa legal, queden fora de l'índex malgrat que tenen uns preus disparats. Amb tot, fonts del sector apunten que, percentualment, el pes dels lloguers de temporada és encara molt reduït.

"En tota la demarcació de Barcelona, el 36,6% del parc de lloguer pertany a propietaris que tenen cinc o més habitatges i en el conjunt de l'àrea metropolitana, el 40% dels habitatges arrendats també són de tenidors de cinc o més habitatges de lloguer", explica a l'ARA el codirector de l’Observatori Metropolità de l’habitatge de Barcelona, Carles Donat.

Cal tenir en compte que tots aquests tenidors, siguin administracions públiques, persones jurídiques o persones físiques, hauran d'aplicar l'índex en cas que tinguin pisos per sobre del preu màxim estipulat. Dels 240.369 habitatges de lloguer que hi ha a la ciutat de Barcelona, el 48,7% pertanyen a persones jurídiques i el 37,3% són de persones físiques.

Estructura de la propietat

Els propietaris que tenen més de 10 habitatges de lloguer a la capital catalana tenen 78.380 habitatges, els tenidors de més de 15 pisos n'acumulen 65.076 i els propietaris de 50 o més habitatges en tenen 34.212. Aquestes són les dades de pisos de lloguer; si obviem el règim de tinença, els habitatges de cinc o més tenidors a la ciutat de Barcelona s'eleven a un total de 184.111, els dels tenidors de més de 10 arriben als 136.324 i els pisos dels propietaris de més de 15 fins als 111.140. La gran majoria són de persones físiques: representen el 84,7% dels habitatges.

De fet, una de les dades més interessants que recull un altre informe d'aquest observatori, que analitza l'estructura de la propietat a la capital catalana, és que hi ha nou megatenidors, que són persones físiques que acumulen un total de 1.200 habitatges.

stats