Hotels

El jutge certifica l'adeu a l'històric Hotel Rey Juan Carlos I

La sentència dona la raó a la propietat i li permet rescindir el contracte amb Fairmont

2 min
Hotel Juan Carlos I de Barcelona

BarcelonaFairmont ja és història, i també l'Hotel Rey Juan Carlos I, almenys sota aquest nom. El jutge ha donat la raó a la propietària del famós establiment, Barcelona Project's, i accepta la petició de rescindir anticipadament el contracte amb Fairmont per gestionar l'hotel. D'aquesta manera, serà el Grup Meliá qui s'encarregarà de la gestió a partir d'ara.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mes de gener, Barcelona Project's va signar un nou contracte de gestió amb Meliá, i es va acordar que l'hotel passaria a anomenar-se Gran Meliá Miranda de Pedralbes.

La sentència, que s'ha fet pública aquest dimarts i que està oberta a recurs d'apel·lació, "dona per resolt, en interès del concurs, el contracte de prestació de serveis de gestió hotelera" que unia Fairmont Hotels & Resorts i Barcelona Project's. Aquest contracte es va subscriure el 2014 per un període de 25 anys, fins al 2039, però només n'ha complert nou. A més, el jutge nega qualsevol indemnització a Fairmont i la condemna a pagar les costes del procés judicial.

Per la seva banda, Fairmont ha assegurat, a través d'una nota de premsa, que recorrerà la sentència. "Fairmont havia presentat la millor oferta per al futur del complex i no deixarà de fer valer la seva experiència, compromís i reeixida gestió per recuperar el contracte de gestió que hi havia, amb vigència fins a l'any 2039", diu en un comunicat.

Del cim a les cendres

L'hotel es va inaugurar el 1992, amb els Jocs Olímpics de Barcelona, tot i que encara no estava del tot acabat, i no va trigar a convertir-se en una icona. Per allà hi han passat la majoria dels grans noms que han trepitjat Barcelona des del 92. Des d’actors de Hollywood fins a futbolistes, banquers i grans empresaris, passant per caps d’estat, la reialesa i presidents de mig planeta. L’hotel va arribar a ser la seu de la majoria dels grans esdeveniments que se celebraven a la ciutat.

Però tres dècades després l'establiment va haver de tancar a causa de la pandèmia i no s'ha recuperat. El setembre del 2022, Barcelona Project's, controlada pel fons Tyrus, va presentar concurs de creditors amb uns deutes de 150 milions d'euros, si bé a principis de juny el mateix jutge va avalar el conveni de creditors presentat per la societat propietària.

El canvi de nom també suposa un abans i un després a la ciutat. Arriba prop de cinc anys després del rebateig de l’actual Hotel Sofia de Barcelona, quan va perdre l’atribut de princesa. L'hotel, que també va passar per una transformació, està situat a l’avinguda Diagonal de Barcelona, a poc més d’un quilòmetre del que serà el Miranda de Pedralbes.

stats