Immobiliari

L’oferta de lloguer als portals es dispara més d’un 30% després de caure el decret llei

El grup de treball del govern espanyol per regular els contractes de temporada s'ha reunit dues vegades

3 min
Vista general dels habitatges d’alguns barris de la ciutat de Barcelona.

BarcelonaL'oferta de lloguer dels grans portals immobiliaris a Barcelona ha patit dos canvis bruscos en tan sols un mes. A finals d'abril el nombre d'anuncis a Idealista, Fotocasa i Habitaclia registrava una caiguda del 39% en una setmana. Segons ha pogut comprovar l'ARA, quasi 30 dies després, les ofertes d'aquests tres portals s'han disparat un 32%. Tant el daltabaix inicial com la posterior remuntada coincideixen amb les dates d'aprovació i derogació del decret llei del Govern que regula el lloguer de temporada.

Nombre d’anuncis de lloguer a Barcelona als principals portals immobiliaris

Aquesta norma, aprovada per la via d'urgència el dia abans de començar la campanya electoral de les eleccions catalanes, tenia per objectiu posar fre a l'ús del lloguer de temporada –i també el d'habitacions– en frau de llei, és a dir, únicament per eludir el control de preus, en vigor des de mitjans de març. La norma obligava el propietari a acreditar aquesta modalitat, que quedava restringida a motius de lleure, vacances, recreatius o culturals.

Des de la seva aprovació, el decret llei donava cinc dies laborables perquè tots els anuncis i contractes indiquessin el preu de l'últim contracte vigent dels últims cinc anys, el preu de referència del sistema d'índex del govern espanyol i, en cas que l'habitatge estigués en zona tensionada, si pertanyia a un gran tenidor.

Recuperació parcial

Va ser aleshores, entre finals d'abril i principis de maig –el decret va aprovar-se el dia 24–, quan el nombre d'anuncis va caure un 39% entre els tres portals, fins als 6.900. El juliol de l'any passat, mesos després de l'aprovació de la llei d'habitatge, Idealista, Fotocasa i Habitaclia n'acumulaven 15.600. Ara aquesta davallada s'ha esmenat parcialment pocs dies després del no de la diputació permanent del Parlament, que amb els vots en contra de Junts i l'abstenció del PSC –els partits que podien ser determinants perquè la regulació tirés endavant– va suposar la fi d'una mesura que arribava a la cambra catalana sense que ERC hagués pogut lligar els suports.

Segons dades recollides per aquest diari, els tres portals esmentats sumen ara prop de 8.180 anuncis, un 32% més que els 6.168 anuncis que hi havia penjats el dijous de la setmana passada just abans que el Parlament derogués el decret llei. Queden lluny encara dels 11.180 anuncis que acumulaven el 22 d'abril, dos dies abans que el Govern aprovés el decret.

Retirada temporal

Aquesta baixada del nombre d'anuncis publicats i la posterior pujada, encara que no s'hagi recuperat el mateix nivell d'oferta, s'expliquen per l'entrada en vigor i la derogació del decret, segons el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues. "Probablement, la gent el que va fer va ser retirar momentàniament els habitatges del mercat. Era esperable que passés això". Una realitat que la immobiliària Amat Immobiliaris, que també gestiona lloguers de temporada, ha viscut de prop: van retirar la majoria d'anuncis que tenien a l'espera del Parlament, explica a l'ARA el seu director general, Guifré Homedes.

L'impacte que hagués tingut aquest decret en el sector és difícil de calcular. Segons Gorgues i Homedes, hauria provocat una disminució de l'oferta de lloguer perquè molts propietaris haurien desplaçat els seus pisos al mercat de compravenda.

Un "forat" que deixa escapar l'oferta

Sobre l'oferta de lloguer, als portals és la més baixa de l'últim any, tot i que cal tenir en compte que no és del tot representativa. La presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, Carme Trilla, explicava fa uns dies a aquest diari que als portals els preus estan inflats per la presència de lloguers de temporada i perquè els anuncis de preus baixos desapareixen.

"Que el lloguer de temporada seria un forat era evident, ho vam criticar des del principi. Si hi ha un altre mercat B, al qual es pot accedir i es poden guanyar més diners, estàs generant incentius perquè es traslladin d'un mercat a l'altre. El PSOE fa molts mesos que sap que existeix aquest forat", explica a l'ARA la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo.

"Normalment, es magnifica bastant el que hi ha als portals; en el context actual predominen els de temporada, i això no reflecteix tot el que passa en el mercat de lloguer", explica a l'ARA l'economista i professor de la UB Carles Badenes. "El que està clar és que la regulació té des de l'inici dos forats molt grans: el lloguer de temporada i d'habitacions, i les sancions. El gran problema és que el propietari té un forat per no complir la regulació", afegeix Badenes.

Ara, amb la via catalana esgotada, la pilota està a la teulada del govern espanyol, que té en marxa un grup de treball –on també hi ha el Sindicat de Llogateres– per regular els lloguers de temporada, la creació del qual estava recollida en la llei estatal d'habitatge aprovada fa un any. Per ara ja s'ha reunit dues vegades.

stats