Immobiliari

Nou capítol en l'agonia d'Evergrande: un jutge en demana la liquidació

La justícia de Hong Kong posa en marxa el procés amb el dubte sobre si la Xina reconeixerà la decisió

ARA
2 min
Un centre de la immobiliaria xinesa Evergrande.

BarcelonaLa justícia de Hong Kong ha ordenat aquest dilluns la liquidació de l'endeutat gegant immobiliari xinès Evergrande a favor dels seus creditors estrangers, un dictamen que obre un llarg i incert procés. "La vista ha durat un any i mig i la companyia encara no ha aconseguit presentar una proposta concreta de reestructuració. Crec que és hora que el tribunal digui que ja n'hi ha prou", ha indicat la jutgessa del cas, Linda Chan, que havia atorgat fins a set ajornaments a Evergrande perquè negociés un acord amb els creditors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La premsa internacional havia apuntat que l'última ronda de negociacions d'Evergrande amb els seus principals creditors s'havia acabat en ruptura i que, en conseqüència, aquests havien decidit donar suport a la petició de liquidació presentada a mitjans del 2022 per un inversor local per l'impagament d'uns 110 milions de dòlars en concepte de recompra d'accions.

Minuts després de la notícia, les accions d'Evergrande –que encara pot recórrer la decisió– queien gairebé un 21% i han arrossegat les de les seves filials de vehicles elèctrics (-18,2%) i de gestió immobiliària (-2,5%). Les tres companyies han acabat suspenent la cotització.

Tot i que el conseller delegat d'Evergrande, Shawn Siu, ha assegurat que la companyia "cooperarà" amb els administradors judicials i "s'hi comunicarà activament", també ha indicat que "prendrà totes les mesures legals i promourà l'operativa normal dels negocis del grup".

Reconeixerà la Xina l'ordre?

En una entrevista amb el diari econòmic 21st Century Business Herald, el directiu ha matisat que l'ordre afecta Evergrande China, la branca cotitzada a Hong Kong del grup, i per això "la direcció i les operacions" del conglomerat "es mantenen intactes", perquè el sistema judicial de l'antiga colònia britànica està separat del xinès en el marc de l'estatut de semiautonomia.

En les últimes setmanes, diversos experts ja havien plantejat el dubte de si la Xina continental reconeixeria una ordre de liquidació, perquè aquest tipus de procediments està explícitament exclòs del reconeixement mutu de sentències judicials entre la Xina i Hong Kong. Canton –on hi ha la seu d'Evergrande– no és una de les tres ciutats incloses en un programa pilot que sí que reconeix els processos de liquidació iniciats a Hong Kong.

Evergrande, amb un passiu d'uns 330.000 milions de dòlars, va entrar en situació d'impagaments fa més de dos anys després de patir una crisi de liquiditat per les restriccions imposades per Pequín al finançament de promotores amb un alt nivell de palanquejament, i després va ser intervinguda per les autoritats xineses. El grup, convertit en la principal cara visible de la crisi immobiliària a la Xina, es va veure sumit l'any passat en una nova crisi després que el seu fundador i president, Xu Jiayin, fos posat sota una mena d'arrest domiciliari per "sospites d'activitats il·legals".

stats