Immobiliari

Evergrande es desploma un 79% en la tornada a la borsa

La promotora xinesa ajorna la votació del pla de reestructuració del seu deute a l'estranger

2 min
Seu de la immobiliària xinesa Evergrande a la província de Canton.

BarcelonaUn any i cinc mesos després de suspendre la cotització, la promotora immobiliària xinesa Evergrande ha tornat aquest dilluns a la borsa de Hong Kong amb una caiguda del 79%. La companyia va haver de paralitzar la negociació de les seves accions el març del 2022 per la incapacitat de presentar els comptes de resultats a temps, requisit necessari per continuar als mercats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest gegant immobiliari es va ensorrar l'any 2021 per no poder afrontar el pagament dels seus bons offshore, és a dir, les obligacions comptables que tenia a l'estranger. Aleshores, el seu passiu s'enfilava fins als 255.000 milions d'euros i es convertia en la immobiliària més endeutada de món. Aquell any, abans de suspendre la cotització, va perdre un 90% del seu valor a la borsa de Hong Kong. Les borses mundials van tremolar davant l'amenaça d'un efecte dòmino que no va arribar a produir-se.

Evergrande té pendent l'aprovació d'un pla de reestructuració del deute, presentat al març, que preveu acords vinculants per reestructurar una gran part dels 18.900 milions d'euros de deute estranger que té. La votació dels creditors es va ajornar inicialment fins al 28 d'agost i ara la companyia ha decidit traslladar-la als dies 25 i 26 de setembre perquè els accionistes tinguin més temps per avaluar la situació real del grup, ha explicat en un comunicat.

La immobiliària va demanar dilluns passat la tornada a la borsa de les seves accions i divendres va assegurar que havia complert tots els requisits per aixecar la suspensió de la cotització dels títols. Pocs dies abans, havia sol·licitat la protecció per bancarrota recollida en el capítol 15 de la llei de fallides dels Estats Units per garantir els seus actius al país mentre gestiona la reestructuració del passiu.

Pèrdues elevades

Aquest diumenge, Evergrande va donar a conèixer els resultats del primer semestre, que va tancar amb unes pèrdues de 4.191 milions d'euros fins al juny, la meitat del que va perdre durant el mateix període de fa un any. El seu deute, al tancament del primer semestre, s'enfilava per sobre dels 300.000 milions d'euros, un 2% menys que al tancament del 2022. Just fa un mes, el gegant immobiliari va publicar els comptes del 2021 i 2022, que sumaven unes pèrdues de 60.431 i 13.372 milions d'euros, respectivament.

La situació d'aquesta empresa i d'altres de la Xina va empitjorar amb una sèrie de mesures adoptades pel govern l'any 2020 per frenar l'endeutament excessiu del sector, impulsat a base de polítiques de palanquejament financer.

stats