Immobiliari
Economia Immobiliari 18/11/2022

Rècord de venda de pisos malgrat la pujada de l'Euríbor

Catalunya registra el millor setembre des del 2007 malgrat l'empenta dels tipus d'interès

2 min
Habitatges en venda.

BarcelonaLa pujada de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) té com a objectiu refredar l'economia per frenar l'escalada de preus. Però el mercat immobiliari encara no s'ha temperat i la compravenda d'habitatges continua a l'alça, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Malgrat la pujada de l'Euríbor, l'índex al qual van referenciats els tipus d'interès de les hipoteques, la venda de pisos a Catalunya va continuar creixent al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les xifres compartides per l'INE, durant aquest mes es van vendre a Catalunya 9.728 habitatges, la xifra més alta en un setembre des que arrenca la sèrie històrica, el 2007, just abans de l'esclat de la bombolla immobiliària. A tot Espanya es van vendre 57.333 habitatges, el registre més elevat en el novè mes de l'any des del 2008.

Aquests resultats contrasten amb l'encariment del crèdit, ja que l'Euríbor –que al juliol se situava en el 0,992%– al setembre ja estava fixat en el 2,333%. De fet, segons les dades de l'INE, a Catalunya la venda d'habitatges va créixer al setembre un 11,1%, mentre que al conjunt de l'Estat en un 6,9%. Només quatre comunitats van registrar descensos: Navarra (-21,9%), Madrid (-4,8%), Andalusia (-2,2%) i Castella i Lleó (-0,6%).

Malgrat el creixement del nombre de compravendes, els portals immobiliaris detecten una desacceleració d'aquest augment. Francisco Iñareta, d'Idealista, assegura que el refredament "és una realitat", mentre que Ferran Font, de Pisos.com, destaca la caiguda de les vendes d'habitatge nou (-7,8%) i considera que malgrat que el mercat continua amb una tendència a l'alça, "comença a mostrar símptomes de desacceleració". Per a María Matos, de Fotocasa, "el boom del sector immobiliari encara continua tot i les pujades de tipus d'interès del juny i el setembre".

El 30% d'habitatge social frena les promocions

D'altra banda, l'acord per destinar un 30% dels pisos nous a habitatge social a Barcelona està donant "molt pocs resultats", alhora que està "paralitzant" la construcció de nous immobles, segons un estudi publicat per la patronal Foment del Treball i l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE). Aquest informe detalla que la capital catalana "només" ha generat 52 habitatges protegits des que la mesura va entrar en vigor, a finals del 2018, una xifra "totalment insuficient" que demostra que la norma "no està funcionant", segons Xavier Vilajoana, president de l'APCE. "Quan es legisla, s'ha d'intentar que les lleis tinguin un impacte real perquè si no, s'estan malbaratant diners públics", ha avisat el dirigent de l'associació.

L'estudi també indica que cada any a Catalunya es construeixen 15.000 habitatges nous, lluny dels 25.000 que caldria per garantir l'accés a l'habitatge. 

stats