La inflació es manté en l'1,6% malgrat la pujada dels preus dels carburants

L'IPC interanual s'estanca al novembre però puja un 0,4% respecte al mes anterior

L'índex de preus de consum (IPC) ha pujat un 0,4% al novembre amb relació al mes anterior, però ha mantingut la seva taxa interanual sense canvis, en l'1,6%, segons l'indicador avançat publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d' Estadística (INE).

Estadística assenyala que en l'evolució interanual de l'IPC del novembre hi ha influït la pujada dels preus dels carburants (gasoil i gasolina).

La taxa interanual del novembre és la quinzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual, i implica que els preus avui són un 1,6% superiors als de fa un any.

L'IPC interanual va arrencar el 2017 en el 3%, la taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primer cop en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%.

Després de diverses pujades i baixades posteriors, l'IPC interanual es va situar a l'agost en l'1,6%, una dècima més que al juliol; va escalar fins a l'1,8% al setembre, i va baixar a l'1,6% a l'octubre, la mateixa taxa que avança l'INE per al novembre.

En el penúltim mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) ha mantingut la seva taxa interanual en l'1,7%.

En termes mensuals, l'IPC ha pujat un 0,4% al novembre, el mateix increment que es va registrar el novembre del 2015 i del 2016.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del novembre el 14 de desembre.

  • Etiquetes