Economia 10/03/2021

Inditex (Zara) redueix un 72% els beneficis el 2020, que es queden en 1.100 milions

La companyia, malgrat el tancament de botigues pels confinaments, ha acabat amb guanys i un increment del 77% de la facturació online

ARA
2 min
Una botiga de Zara del centre de Barcelona amb la persiana abaixada, el gener passat.

La multinacional espanyola de moda Inditex -propietària de cadenes com Zara, Bershka o Massimo Dutti- va registrar un benefici el 2020 de 1.106 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció del 70% en comparació amb els guanys del 2019. Així mateix, també van disminuir, en aquest cas un 20%, els ingressos de la companyia, fins als 20.402 milions, segons ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sense comptar l'impacte dels canvis de divisa, però, la caiguda de la facturació va ser del 24%. A més, cal tenir en compte que en la majoria de països ha tingut tancades les botigues durant diverses setmanes o, en molts casos, mesos a causa de les restriccions sanitàries i de moviments imposades per la pandèmia.

La caiguda de les vendes que van comportar els tancaments obligats de botigues arreu del planeta es va veure parcialment compensada amb un increment del 77% de la facturació online, que va superar per primera vegada els 6.600 milions d'euros.

Pel que fa al resultat abans d'impostos, amortitzacions i interessos (ebitda), va ser de 4.552 milions d'euros, un 40% inferior al d'un any enrere. La direcció de la companyia presidida per Pablo Isla ha proposat que es pagui un dividend de 0,70 euros per acció. El gruix de les accions, un 59%, està en mans del fundador de l'empresa, Amancio Ortega.

Inditex va patir un fort impacte per l'esclat del coronavirus que la va obligar a repensar l'estratègia i tancar un miler d'establiments durant el primer trimestre de l'any passat, però a mesura que es va estabilitzar la pandèmia i es va restablir el comerç presencial en molts països la multinacional va poder recuperar part del terreny perdut fins a tornar als beneficis al tancament de l'exercici.

Recentment, l'empresa va estar afectada per l'incendi, el mes passat, d'un taller de roba clandestí a la ciutat marroquina de Tànger, en el qual van morir 28 treballadors. La policia local va trobar indicis, com ara etiquetes de marques del grup com Pull&Bear o Bershka, que el taller sinistrat fabricava roba per al grup espanyol, una hipòtesi que van corroborar els testimonis dels supervivents.

stats