Consum

La inflació frena el seu creixement per primer cop en 10 mesos

La taxa interanual de l'IPC es redueix cinc dècimes, fins al 6%, amb l'entrada al 2022

3 min
El preu de la llum és un dels factors que frenen els preus.

BarcelonaEl febrer del 2021 era l'últim mes en què la taxa interanual de l'IPC va caure respecte a l'any anterior. Des d'aleshores, la inflació havia encadenat deu mesos de pujades consecutives, marcada per l'increment de preus de l'energia i de les matèries primeres a conseqüència de la crisi de subministrament. El 2022, però, comença amb una reculada d'aquest indicador. La taxa interanual de l'IPC va reduir-se cinc dècimes al gener, fins al 6%, segons la dada avançada publicada aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament, la institució destaca que aquest retrocés no s'hauria produït si no fos per la baixada del preu de l'electricitat, que ja començava a enfilar-se el gener del 2021. En canvi, la dada de la inflació subjacent (la que no té en compte l'energia ni l'alimentació) va augmentar tres dècimes, fins al 2,4%. En la taxa mensual, l'IPC també va trencar aquesta ratxa negativa després de cinc mesos a l'alça i va caure cinc dècimes respecte al desembre.

El 2021 es va tancar amb la taxa de l'IPC al 6,5%, un augment de la inflació inèdit en les últimes tres dècades. L'últim mes de l'any va coincidir, a més, amb nous rècords històrics del preu de la llum. Els bans centrals, però, fa mesos que envien un missatge de calma sobre aquesta tendència alcista i asseguren que l'escalada se suavitzarà al llarg del 2022, una previsió que ja es pot intuir com a certa en aquesta primera dada avançada del gener.

Per a Alfons Fernández, professor universitari i membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya, que els preus es corregeixin al gener no és inusual, ja que el desembre sempre és el mes més inflacionista de l'any. "És més important que sigui el primer cop en cinc mesos en què l'IPC ha retrocedit perquè el preu de l'energia s'ha moderat", ha afegit l'economista. Tot i això, destaca que hi ha una qüestió tècnica que intervé en aquesta reducció de la taxa interanual: "S’ha de començar a normalitzar, perquè ara ens compararem amb mesos en què els preus estaven totalment disparats". Fernández apunta, doncs, que els problemes relacionats amb els colls d'ampolla se suavitzaran, encara que cal estar atents als efectes d'altres tensions geopolítiques com la situació entre Rússia i Ucraïna.

Sobre aquesta moderació de la inflació, la vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha valorat des d'un acte a Màlaga que el repunt dels preus de l'any passat "encara es prolongarà durant aquesta primera meitat del 2022". De fet, l'executiu espera que la inflació es mantingui a un nivell elevat en aquest semestre, de manera que la mitjana de l'IPC se situaria en una forquilla d'entre el 3% i el 4% per a la mitjana de l'exercici, per sobre de la dada del 2022.

Calviño ha defensat que el més important en aquests moments és garantir que sigui un fenomen "transitori" i no estructural. En aquest sentit, ha fet una crida a "evitar que les tensions geopolítiques portin a un increment addicional dels preus de l'energia en els mercats internacionals". La vicepresidenta ha recordat que la fita del Banc Central Europeu (BCE) és que la inflació se situï al voltant del 2% a mitjà termini.

El DVD surt de la cistella dels preus

L'INE ha estrenat amb aquest primer càlcul de l'IPC del 2022 una nova metodologia per fixar la taxa. Cal recordar que aquest indicador s'elabora a partir d'una cistella tipus, que inclou diferents productes representatius del que consumiria una llar espanyola, a partir dels quals s'observa l'evolució dels preus.

Tot i això, perquè sigui el més realista possible, aquesta selecció s'ha de revisar cada cinc anys. En la nova base, per exemple, s'hi incorpora el preu de les mascaretes o la subscripció als diaris online. En canvi, desapareixen de la cistella dels preus els DVD, un format audiovisual en desús, o els reproductors portàtils de CD. D'altra banda, l'INE també ha modificat les ponderacions que atorga a cada grup de productes, de manera que guanyen pes categories com els hotels, els cafès i restaurants, la medicina, l'habitatge i el transport.

Així doncs, després d'aquests ajustaments, la tria de l'INE passa a tenir 955 articles, en comparació amb els 977 de la base anterior. La institució també segueix treballant perquè cada vegada una major part d'aquestes dades de productes es recullin de manera automatitzada a través de les mateixes webs de les empreses o establiments que els venen.

Protesta a Barcelona per l'increment de les pensions amb l'IPC real

Unes 200 persones, segons les xifres de la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dilluns a Barcelona per reivindicar l'increment de les pensions amb l'IPC real, convocades per Marea Pensionista de Catalunya. En declaracions a Europa Press la portaveu de l'entitat, Maite Roset, ha criticat que el creixement interanual de l'IPC el novembre del 2021 va ser del 5,5%, mentre que l'increment de les pensions va ser del 2,5%. La concentració ha sortit a dos quarts d'onze del matí de la plaça Universitat de Barcelona i s'ha dirigit cap a la plaça Letamendi pel carrer Aribau, davant de la Delegació d'Hisenda, on s'ha fet una concentració i s'ha lliurat una nota davant del registre d'Hisenda. "Considerem que és una estafa, no és just que ho ofereixin presentant-ho com un èxit", ha afegit Roset, que també ha lamentat la caiguda del poder adquisitiu dels salaris.

stats