Economia 15/04/2020

El covid-19 arrossega els preus a Catalunya al 0% per la caiguda dels combustibles

La taxa interanual al conjunt de l'Estat també se situa en el 0%, la més baixa en quatre anys

Ara
2 min
El preu del litre de la gasolina registre el seu nivell més baix de l'any

BarcelonaLa crisi del covid-19 també es va notar en la inflació durant el primer mes amb mesures de confinament. L'índex de preus del consum (IPC) va caure a Catalunya un 0,5% al març a causa del descens dels preus del transport, de manera que la taxa interanual va caure vuit dècimes, fins al 0%, segons dades fetes públiques aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest efecte s'explica per la caiguda de la demanda de combustibles arran de les restriccions a la mobilitat per limitar la pandèmia, que han provocat una davallada dels preus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, el principal descens durant el març es va produir en el sector dels transports, amb una baixada del 3,4%, seguit del preu de l'habitatge, amb una reducció de l'1,8%, mentre que l'oci i la cultura van caure un 0,4%. Per la seva banda, l'apartat de vestit i calçat va ser el que va registrar una alça de preus al març, amb un increment del 4%.

En el conjunt d'Espanya, l'IPC va baixar un 0,4% al març i va retallar set dècimes la seva taxa interanual fins al 0%, un descens més pronunciat del que s'esperava i el seu nivell més baix des de l'agost del 2016. Les úniques comunitats que presenten una taxa interanual positiva són les Balears, el País Basc, la Comunitat de Madrid (totes 3 amb un 0,1%) i les Canàries, amb un 0,8%.

Aquest 2020 els preus han baixat a Catalunya un 1,5%. Pel que fa a la inflació interanual, el principal descens de preus es va produir en l'habitatge, un 4,4%, i en el transport, un 2,7%. En canvi, en els últims dotze mesos, els preus van augmentar un 2,4% en el sector dels aliments i begudes no alcohòliques, mentre que els de vestit i calçat van pujar un 1,1% i els dels hotels, cafès i restaurants, un 2,5%.

stats