Economia 26/11/2021

Injecció de 620 milions a Mediapro: els xinesos d'Orient Hontai ja tindran el 80% de la companyia

La companyia de continguts audiovisuals preveu tornar als beneficis enguany després de les pèrdues del 2020

2 min
Jaume Roures, director general de Mediapro, en una imatge d'arxiu.

Mediapro ha acordat que el seu primer accionista, Orient Hontai, injecti 620 milions d'euros a la companyia. Aquest grup xinès, fins ara propietari del 55% del capital, en tindrà el 80% quan es completi l'operació, anunciada per la productora catalana aquest divendres al vespre. La resta de l'accionariat quedarà en mans dels fundadors, Jaume Roures i Tatxo Benet (que en tindran el 10%), i la britànica WPP (amb un altre 10%), segons les fonts consultades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La injecció de capital es farà en dos trams. El primer, de 150 milions, serà a través d'un préstec que posteriorment es convertirà en accions. La resta, 470 milions, entraran a Mediapro més endavant mitjançant una ampliació de capital.

Amb aquest moviment, el grup xinès s'assegura el control de la companyia. En els últims mesos hi havia dos creditors de Mediapro (els fons nord-americans Searchlight i Invesco) que havien plantejat quedar-se la meitat del deute i, addicionalment, posar-hi més diners per sanejar el grup a canvi de quedar-se amb la majoria de les accions. Finalment aquesta operació ha fracassat.

Tot plegat permetrà que la companyia rebaixi considerablement el deute, que actualment s'acosta als 1.000 milions d'euros i que equival a més de sis cops l'ebitda (beneficis abans d'impostos, interessos i altres conceptes) amb el qual Mediapro espera acabar l'any, que és de 160 milions. Un cop arribin els fons d'Orient Hontai, el deute de Mediapro estarà "per sota de tres cops l'ebitda", segons ha explicat la productora catalana en un comunicat. Fonts del grup audiovisual asseguren que "això no és una operació de supervivència" i que, després del sanejament, s'obre un nou escenari que permetrà "buscar l'expansió". L'operació se signarà els pròxims dies.

Refinançament a la vista

Els 150 milions que hi injectarà inicialment Orient Hontai serviran, de fet, per afrontar uns venciments de deute que ara s'havien de pagar. Però encara quedarà una bossa important per tornar als creditors. Un cop recapitalitzada, l'empresa tindrà més bona posició per poder renegociar les condicions d'aquesta devolució.

El grup Mediapro ha admès al comunicat que va patir un "fort impacte" als comptes durant el 2020 per culpa de la pandèmia i va registrar un ebitda negatiu de 215 milions. "Totes les unitats de negoci se'n van ressentir", assegura. Tot i això, la recuperació és "sòlida" i preveuen tenir un ebitda positiu de 160 milions. Segons el grup, el seu pressupost preveia que l'ebitda fos inferior, de 124 milions.

stats