Energia

Competència investiga la distribuïdora de Naturgy

L'empresa hauria pogut incórrer en irregularitats en el mercat lliure de subministrament d'energia elèctrica

ARA
2 min
Façana de la seu de Naturgy a la Diagonal, a Barcelona

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha anunciat que està investigant la distribuïdora d'electricitat Naturgy, UFD Distribución Electricidad, i les seves matrius Grup Naturgy ENergy i Holding Negocios Eloectricidad. Segons la investigació, la companyia hauria prioritzat les incidències i reclamacions presentades per algunes comercialitzadores entre el 2021 i el 2022. Aquesta pràctica hauria afectat el mercat de subministrament elèctric en els territoris on la distribuïdora actua, i d'aquesta manera hauria penalitzat les comercialitzadores independents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els indicis apunten que UFD "hauria pogut falsejar la lliure competència en el mercat lliure de subministrament minorista d'energia elèctrica" vulnerant la llei de competència deslleial. La investigació, segons la CNMC, es va iniciar després d'una sèrie de denúncies contra UFD per pràctiques contràries al que marca la llei. De moment la comissió ja ha inspeccionat dues seus del Grup Naturgy. Ara s'obre un període de 24 mesos per portar a terme la instrucció d'aquesta qüestió.

Fonts de Naturgy, per la seva banda, asseguren que UFD compleix "escrupolosament" amb la regulació i que no apliquen "cap tracte de favor" ni "beneficien" a cap distribuïdora elèctrica. Així doncs, expliquen que apliquen "els mateixos procediments en la relació que mantenen de forma contínua amb desenes de comercialitzadores". Segons les mateixes fonts, Naturgy s'ha posat a disposició de la CNMC per col·laborar amb el que sigui necessari.

No és la primera vegada que la CNMC posa la mirada sobre UFD. De fet, el novembre de l'any passat el regulador va engegar un expedient sancionador contra la companyia i les seves matrius per un possible abús de posició de domini. En aquella ocasió, segons l'organisme, l'operadora de Naturgy hauria dut a terme una estratègia d'"exclusió". L'abril passat, l'Audiència Nacional va multar amb 19,5 milions d'euros Naturgy per haver alterat el preu de la llum.

Naturgy, a disposició de la CNMC

Naturgy, per la seva banda, ha assegurat que UFD compleix "escrupolosament" amb la regulació i aplica els mateixos procediments en la relació que manté de forma "contínua i diària" amb desenes de comercialitzadores en el marc de la seva activitat com a distribuïdora elèctrica, "sense aplicar cap tracte de favor ni beneficiar-ne cap en particular", segons han explicat a Europa Press fonts de la companyia.

L'energètica ha avançat que es posa a disposició de la CNMC per col·laborar "en allò que sigui necessari" durant la fase d'instrucció.

stats