La justícia europea avala que els grans inversors puguin reclamar per la sortida a borsa de Bankia

El Tribunal de Justícia de la UE considera que el dret a demanar responsabilitats no empara només els petits inversors

ARA
2 min
Rodrigo Rato durant la sortida a borsa de Bankia

MadridTot i que l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, i la resta de directius que van ser jutjats per la sortida a borsa d'aquesta entitat el 2011 van ser absolts per l'Audiència Nacional, el Tribunal de Justícia de la UE ha sentenciat aquest dijous que els grans inversors que van comprar accions quan Bankia –ara absorbida per CaixaBank– es va estrenar a l'Íbex-35 poden reclamar a l'entitat financera. La sortida a borsa de Bankia es va fer amb un fullet que no reflectia la seva situació financera real. Només 10 mesos després de sortir a borsa, va haver de ser rescatada amb diner públic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La justícia europea respon així a una qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal Suprem, que demanava l'opinió al Tribunal de la UE abans de pronunciar-se sobre el cas que enfronta Bankia i la Unión Mutua Asistencial de Seguros (UMAS), un inversor qualificat que va subscriure una ordre de compra de 160.000 accions. UMAS reclama que es declari la nul·litat de la compra i que es reconegui la responsabilitat de Bankia per falta de veracitat en les informacions del fullet d'emissió. Fins ara la justícia havia reconegut el dret a reclamar dels petits inversors però la decisió del tribunal europeu obre la porta perquè també ho facin els grans inversors.

En la sentència, que subscriu l'opinió de l'Advocat General, el tribunal reconeix que la informació que conté el fullet "no empara només els inversors minoristes sinó també els inversors qualificats" i confirma que "s'ha de poder iniciar una acció de responsabilitat civil", sigui quina sigui la condició de l'inversor que es consideri perjudicat.

Fonts del sector financer treuen ferro a la decisió de la justícia europea i asseguren que el risc per a CaixaBank "és molt acotat" perquè queden molt poques demandes -una vintenta- per resoldre dels grans inversors. Segons les mateixes fonts, el cost per a Caixabank podria estar al voltant dels 30 milions d'euros.

Tot i que el banc va ser rescatat perquè la seva solvència estava lluny de la reflectida en el fullet, la sentència que va absoldre els responsables de Bankia per la sortida a borsa afirma que en el moment de l'operació es va comptar amb l'aprovació de tots els reguladors –inclòs el Banc d'Espanya– i que el full de sortida a borsa contenia informació financera "àmplia i certa". L'Audiència Nacional també va considerar que la informació financera que es va adjuntar era "més que suficient perquè els inversors majoristes i minoristes es formessin un criteri raonat sobre el valor de la companyia que s'estava ofertant".

stats