Economia 31/01/2024

L'aristòcrata Cayetano Martínez de Irujo dona suport a la revolta dels pagesos

L'empresari agrari i hereu de la casa d'Alba afirma que està "desesperat" per la situació econòmica que travessa

ARA
2 min
Cayetano Martínez de Irujo: "La meva gran lluita ha estat sempre la determinació de ser lliure"

Barcelona"Mira, estic desesperat perquè he passat el pitjor any de la meva vida el 2023". Amb aquestes paraules responia Cayetano Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart a la periodista Susanna Griso quan li va preguntar per les protestes del camp. En l'entrevista, emesa dimarts a Antena 3, Martínez de Irujo explica que no li fa "vergonya" explicar que "per pagar les nòmines de desembre" dels seus treballadors ha hagut de demanar diners a un amic. Abans de fer el pas, havia anat sense sort a picar a la porta dels bancs: "He heretat béns i he fet inversions a la meva finca sense diners, i aleshores has de recórrer als bancs".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'aristòcrata, que és duc d'Arjona, comte de Salvatierra, gran d'Espanya i hereu de la Casa d'Alba, explicava els seus motius per donar suport a les revoltes del sector agrari, que han començat a França i que aquesta mateixa setmana han trobat eco en la pagesia catalana. Segons explica, el 2023 els seus ingressos van caure un 30% respecte als de l'any passat, mentre que només va poder reduir al 70% els costos que tenia. Les pujades de preus que es van produir després de la invasió russa d'Ucraïna i que van disparar la inflació a Europa han estat especialment dures amb el primer sector que, a més, ha patit la sequera.

No és el primer cop que Martínez de Irujo parla obertament de les dificultats econòmiques que passa. Anys enrere va parlar al programa de televisió Salvados, de Jordi Évole, per criticar les subvencions que rep la pagesia i acusar-les de l'endarreriment econòmic que pateix Andalusia. En aquell mateix programa lamentava que la gent confongui el seu patrimoni amb la seva situació econòmica, que ja deia que era complicada. L'entrevista va ser controvertida perquè l'aristòcrata va afirmar que li agradaria viure a l'Edat Mitjana i perquè acusava els jornalers andalusos de no voler treballar.

Segons ha explicat en el passat, Martínez de Irujo gestiona avui 2.000 hectàrees de terres, molt per sota de les 45.000 que la Casa d'Alba que havia tingut sota control en el seu moment. Aquestes possessions han fet que sigui una família tradicional receptora de fons europeus, que el 2018 va ser de tres milions d'euros. Les estretors que denuncia el noble nascut a Madrid no són compartides per la revista Forbes, que en el seu dia va calcular en 3.000 milions d'euros la fortuna de Cayetana d'Alba, la difunta mare de Martínez de Irujo. "Han fet el càlcul a l'engròs", lamentava l'aristòcrata l'any 2013.

stats