Mercat laboral

L'atur i l'afiliació se situen a nivells prepandèmics

La desocupació cau a Catalunya en 12.658 persones al setembre i hi ha 12.650 treballadors més inscrits a la Seguretat Social

4 min
Un atur que fa por: l'actualitat en 9 tuits

BarcelonaTot i que el setembre és un mes en què tradicionalment acostuma a augmentar l'atur a causa de la finalització dels contractes d'estiu, les conseqüències de la pandèmia també han trencat aquesta tendència. Per setè mes consecutiu la desocupació ha tornat a baixar tant a Catalunya com a Espanya, mentre que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha augmentat. Tot plegat situa el mercat laboral català i l'estatal a nivells prepandèmia.

Catalunya, amb un descens de 12.658 persones, és la segona comunitat autònoma on més ha caigut el nombre de desocupats en xifres absolutes (la primera són les Canàries), segons les dades que el ministeri de Treball espanyol ha donat a conèixer aquest dilluns. El setembre es va tancar amb més de 378.000 inscrits al Servei d'Ocupació Públic Estatal (SEPE). Si es compara amb el mateix mes del 2019, abans de l'arribada de la pandèmia, la xifra era de més de 372.000 persones, i el febrer del 2020 (just abans que esclatés el covid) se superaven els 395.000 desocupats. El que no ha trencat la pandèmia és que les dones, els estrangers, els joves i els més grans de 55 anys continuïn sent els col·lectius més castigats per l'atur.

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha augmentat el mes passat més o menys amb la mateixa proporció que ha baixat l'atur (12.650 persones). Hi ha més de 3,47 milions de persones donades d'alta a la Seguretat Social a Catalunya, una xifra superior ja a la del febrer del 2020, que era de 3,44 milions, i similar a la del setembre de fa dos anys. Pel que fa als contractes, se n'han signat 279.414, la majoria del sector serveis (més de 216.000), seguit per la indústria, la construcció i l'agricultura. Però la temporalitat continua sent la tònica del mercat laboral, perquè només un de cada deu nous contractes han sigut indefinits.

"Les dades d'afiliació són bones i estem per sobre de les del febrer del 2020, i això que la recuperació és asimètrica perquè hi ha sectors, com el turístic, que encara estan molt afectats per les conseqüències de la pandèmia", explica Josep Lladós, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i col·legiat del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Ara bé, també recorda que hi ha gairebé 48.000 treballadors inclosos en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a Catalunya i més de 239.000 a Espanya que no es comptabilitzen a les dades de l'atur perquè, tot i estar aturats temporalment, continuen donats d'alta a la Seguretat Social.

A Espanya la tendència el setembre ha sigut molt similar a la de Catalunya. El nombre de desocupats ha baixat en 76.113 persones. És el descens més fort registrat mai un setembre, però també cal tenir en compte que a causa de la pandèmia les dades es van disparar molt més de pressa que, per exemple, en l'última crisi bancària i, per tant, la baixada també és més intensa. A l'Estat hi ha més de 3,2 milions d'aturats, un 13,7% menys que el setembre de l'any passat, quan encara no havia començat la campanya de vacunació. L'afiliació també és positiva: se situa en 19,5 milions de persones (57.387 més que a l'agost), mentre que el febrer del 2020, just abans de l'arribada del covid, era de 19,4 milions de treballadors. I pel que fa als contractes, se n'han signat 1,9 milions al setembre.

"Les dades ens diuen que el tercer trimestre ha sigut millor que el segon, cosa que no esperàvem. La previsió era una reactivació molt forta a la primavera, però la realitat és que no va ser tan sobtada, però sí que ha mantingut el vigor el tercer trimestre", explica Lladós. Per tot plegat, segons l'economista, es pot dir que s'ha superat la cinquena onada del covid sense un impacte sensible al PIB. "Si continua aquesta trajectòria, l'escenari més positiu és que arribem als nivells de producció d'abans de la pandèmia el segon o tercer trimestre de l'any que ve i no al 2023, com es preveia".

96% dels llocs de treball recuperats

La vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha assegurat que ja s'han aconseguit recuperar el 96% dels llocs de treball perduts a causa de la crisi del covid. Concretament, segons la vicepresidenta, se n'han creat 1,3 milions des del febrer passat: "Són xifres que no havíem viscut en la nostra història".

Menys optimista s'ha mostrat el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, que tot i celebrar la millora de les dades considera que encara són "insuficients" pel nombre de treballadors que continuen en un ERTO, perquè es manté l'alta temporalitat, pel baix nombre de contractes indefinits i perquè hi continua havent un atur de llarga durada "preocupant", a més d'una elevada desocupació juvenil.

Precisament aquest últim punt és un dels que més preocupa al sindicat UGT, que lamenta que l'atur entre els joves s'hagi tornat a disparar, amb més de 1.100 persones a Catalunya. L'altre sindicat majoritari, CCOO, ha assenyalat la temporalitat "com el gran problema del mercat laboral espanyol". Pel que fa a les patronals, el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha qualificat la recuperació de "quantitativa però no qualitativa".

stats