Laboral

Caiguda rècord de l'atur el 2021

L'ocupació millora a Catalunya però es concentra en feines temporals i parcials del sector serveis

4 min
WEB Atur Desembre 2021 Catalunya

BarcelonaEl mercat laboral va mantenir al desembre els bons registres de gran part del 2021 i va tancar l'any amb nivells mínims de desocupació. Així, el desembre va ser el desè mes consecutiu amb un descens de l'atur a Catalunya fins a xifres no registrades des d'abans de l'esclat de la crisi financera del 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, l'atur registrat a Catalunya va caure un 0,18% el mes passat respecte al novembre, la qual cosa representa 664 treballadors sense feina menys que un mes enrere. En total, es va tancar l'any amb 369.158 persones sense feina, segons dades publicades pel ministeri de Treball. Això vol dir que al llarg de l'any es va reduir el nombre de catalans a l'atur en 128.453 persones, una caiguda del 25,8%, la més gran de la història.

En l'àmbit espanyol, la xifra d'aturats va ser de 3.105.905 persones, 76.782 menys que al novembre i 782.232 menys que un any enrere. Es tracta dels nivells més baixos de desocupació tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat en un mes de desembre des del 2007, quan encara no havia començat la crisi.

Josep Lladós, professor d'economia de la UOC i membre del Col·legi d'Economistes, destaca sobretot les dades d'afiliació a la Seguretat Social: Catalunya va guanyar al desembre 4.626 nous afiliats, la qual cosa situa el total de treballadors donats d'alta per sobre dels 3,5 milions. Si es compara amb un any enrere, la pujada d'afiliacions va ser de 135.000 altes, segons el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. A Espanya, el total d'afiliats va ser de 19,8 milions, 72.553 persones més que al novembre i 776.478 més que el desembre del 2020.

"Es confirma la recuperació" de l'activitat econòmica, així com "l'evolució positiva des del maig" del mercat de treball, explica Lladós. "Anem bé. L'evolució és bona", rebla. Ara bé, Lladós considera que les dades mostren diverses "alertes" i que, finalment, la recuperació de l'economia a Catalunya i Espanya en el conjunt del 2021 serà a nivells més moderats que els que s'esperaven fa uns mesos. En aquest sentit, les perspectives de creixement s'han anat mitigant amb els mesos i Espanya se situa a la cua europea de la recuperació.

Temporalitat als serveis

Entre les alertes, la primera que destaca Lladós és "l'alta concentració" de la nova ocupació en el sector serveis. "Es detecta una asimetria", afegeix, ja que "la indústria està patint molt", sobretot sectors molt destacats i amb un elevat pes exportador, especialment l'automoció. En aquest sentit, l'atur va caure en 1.000 persones al sector serveis a Catalunya, mentre que la construcció i la indústria van incrementar el nombre de desocupats en més de 400 persones en tots dos casos.

L'automoció i el turisme són dos sectors amb molt de pes a Catalunya que passen per dificultats, tot i que per causes diferents: en el cas dels fabricants de cotxes els problemes venen tant per la caiguda de la demanda com per l'encariment de l'energia i de subministraments (els microxips serien el cas més paradigmàtic) i el desabastiment. En canvi, en el cas del turisme les restriccions a la mobilitat entre països i a l'accés a certs establiments de restauració, oci o comerç han reduït l'arribada de visitants estrangers respecte als nivells prepandèmia.

La segona alerta és que quasi el 90% de l'ocupació que es crea és mitjançant contractes temporals i més d'un terç són a temps parcial. Això es deu a l'empenta actual del sector serveis, però Lladós apunta que caldrà veure què passa amb aquestes noves feines creades al desembre "després de la campanya de Nadal", quan tradicionalment s'extingeixen molts contractes signats pel comerç i la restauració per reforçar els negocis durant les festes.

"Hi ha una bossa d'estalvi acumulat que està sortint ara", comenta el professor de la UOC, que ha provocat un "repunt del consum" en els últims mesos que, amb tota probabilitat, impulsarà el creixement econòmic en el quart trimestre del 2021 –del qual encara no hi ha dades– i que explica la creació de llocs de feina a finals d'any. No obstant, Lladós diu també que aquest increment del consum familiar es pot veure truncat per les pujades de preus, que en els últims mesos estan registrant nivells molt elevats i que si es mantenen poden reduir la capacitat adquisitiva dels ciutadans.

En aquest aspecte, Lladós considera "fonamental" que "hi hagi augments salarials" per evitar una caiguda del consum, però respectant la mitjana anual de la inflació –que el 2021 serà entorn del 3%– i no pas amb les taxes pròximes al 6% registrades aquests últims mesos, ja que això podria provocar una espiral inflacionista.

Forta caiguda dels ERTO al novembre

El ministeri de Treball també ha facilitat les dades de treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) relacionat amb la pandèmia, però només fins al mes de novembre. A Catalunya, el total d'empleats suspesos temporalment de feina va ser de 39.511, gairebé la meitat dels que hi havia tot just un mes abans, a l'octubre, quan la xifra era de 69.962. A l'Estat, la caiguda també va ser molt pronunciada, dels 329.690 afectats de l'octubre es va passar a 170.460 un mes més tard.

El pic d'ERTOs es va produir el maig del 2020, en el moment de màximes restriccions, quan més de 635.000 catalans i quasi 3,4 milions d'espanyols es van trobar amb la feina suspesa temporalment per culpa de la pandèmia.

Tarragona, l'única demarcació on puja l'atur

Per demarcacions, Tarragona és l'única on va augmentar l'atur el mes passat, amb 257 treballadors més sense feina, fins als 47.260, tot i que va tancar el 2021 amb 13.535 aturats menys, una reducció del 22,2%. A l'altre extrem, la caiguda interanual més gran, del 28%, va ser a Girona, que al desembre va deixar en 35.763 (una caiguda mensual de 217 i anual de 13.909) el nombre de persones a l'atur. Pel que fa a Lleida, la reducció del nombre d'aturats va ser de 145 respecte al novembre i de 6.210 respecte al desembre del 2020, amb la qual cosa va deixar la xifra de desocupats en 20.346. A Barcelona, la reducció va ser del -26,2% interanual, és a dir, 94.799 persones menys respecte a un any enrere. La demarcació va acabar el desembre amb 265.789 aturats, 559 menys que el mes anterior.

Creixement i atur, "desajustats"

El govern espanyol considera “inusual”, “cridaner” i “lleugerament anòmal” el “desajust” entre les caigudes de l’atur i el baix ritme de creixement de l’economia, ha dit aquest dimarts Israel Arroyo, secretari d’Estat de Seguretat Social. Arroyo espera que aquesta situació es revertirà a mesura que l’Institut Nacional d'Estadística revisi les dades de creixement del 2020.

stats