Cas Villarejo
Economia 29/07/2021

L'Audiència Nacional arxiva la imputació de Brufau i Fainé pels encàrrecs a Villarejo

El magistrat García-Castellón també tanca la causa oberta contra CaixaBank i Repsol

3 min
Antoni Brufau, president de Repsol, i Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa, en una imatge d'arxiu.

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat arxivar la causa oberta contra els presidents de Repsol i la Fundació Bancària La Caixa, Antoni Brufau i Isidre Fainé, així com la de l'energètica i CaixaBank, per la contractació de l'excomissari José Manuel Villarejo en el marc del cas Tàndem. En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, García-Castellón acorda el sobreseïment provisional de la causa oberta contra tots dos directius perquè no queda constatada la seva participació en la contractació de l'empresa Cenyt, propietat del ja comissari jubilat Villarejo, per al presumpte espionatge de l'aleshores president de Sacyr Vallehermoso, Luis del Rivero, així com del seu entorn.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el magistrat, la documentació que haurien aportat totes dues companyies constataria que aquella contractació no era responsabilitat dels presidents de les dues entitats, sinó dels seus directors de seguretat. "Sense indicis que apuntin al fet que els presidents de les companyies intervinguessin de manera directa sobre els fets investigats, no és possible transferir-los una obligació de supervisió i vigilància corporativa que està delegada a altres òrgans competents", recull la interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA.

En el moment dels fets investigats, Fainé era president de CaixaBank, mentre que Brufau ja tenia el seu actual càrrec a Repsol. García-Castellón recull en la interlocutòria que el fet que Brufau i Fainé fossin en el moment dels fets investigats els màxims responsables de les dues empreses no és motiu suficient per mantenir la imputació "en absència d'indicis sòlids de la seva participació directa o indirecta sobre els fets investigats", conclou la interlocutòria. D'aquesta manera, queden apartats, per ara, dos dels principals executius catalans esquitxats des de fa temps en el cas Villarejo.

Arxivament de la causa contra Repsol i CaixaBank

Al seu torn, les dues empreses, Repsol i CaixaBank, estaven imputades com a persones jurídiques per un "delicte de suborn i revelació de secrets", per la seva presumpta participació en la contractació de Villarejo. En aquest sentit, García-Castellón considera que la informació que totes dues empreses han aportat "permet constatar que els mecanismes de prevenció implantats a les empreses existien i eren adequats", independentment de si els fets que s'investiguen van passar o no, recull la interlocutòria. "Consta acreditat que CaixaBank i Repsol comptaven amb un pla de compliment normatiu implantat a l'entitat en el moment dels fets investigats. Totes dues empreses comptaven amb mesures adequades per evitar els delictes investigats", conclou la interlocutòria.

Sacry, en el punt de mira

En el seu moment, el mateix jutge de l'Audiència Nacional va imputar els dos presidents i les dues companyies per la contractació de Cenyt, l'empresa de Villarejo. La contractació d'aquests serveis va ser una resposta de Repsol i La Caixa a l'intent de Del Rivero (llavors president de Sacyr) d'aliar-se amb la mexicana Pemex perquè Sacyr guanyés pes en el consell de Repsol. Segons el jutge, això va propiciar que els encara caps de seguretat de Repsol i CaixaBank es posessin en contacte amb el comissari Villarejo. La interlocutòria, tot i admetre que les seves conclusions no eren fermes, explicava el paper de Fainé i Brufau en la contractació de Villarejo i donava per fet que tots dos executius catalans tenien un interès comú en aturar el creixement de Sacyr al consell d'administració de Repsol.

L'empresa de seguretat de Villarejo va realitzar escoltes telefòniques i seguiments a Del Rivero i el seu entorn. Aquella interlocutòria de García-Castellón recollia que les escoltes per part de Cenyt es van fer sense autorització judicial.

stats