Economia 07/05/2021

Fainé i Brufau neguen al jutge haver contractat el comissari Villarejo

Els executius sí admeten que volien informació sobre els moviments de Sacyr i Pemex per controlar la petroliera

ARA
2 min
Isidre Fainé quan arribava a l'Audiència Nacional.

BarcelonaL'expresident de CaixaBank, Isidre Fainé, i el president de Repsol, Antoni Brufau, han negat aquest divendres davant el jutge de l'Audiència Nacional haver contractat l'excomissari José Villarejo per investigar qui llavors era el president de la constructora Sacyr, Luis del Rivero, segons han informat fonts jurídiques. No obstant, tots dos han reconegut que van acordar investigar els moviments de Sacyr pel "perill" que suposava per a Repsol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons fonts jurídiques, Fainé –que quan van passar els fets, el 2011 i el 2012, era president de CaixaBank i vicepresident de Repsol– va declarar que es va refiar del president de la petroliera, Antoni Brufau, que li havia comentat que era necessari tenir més informació sobre els acords de Sacyr amb la petroliera Pemex. Fonts properes a Fainé han indicat que en la seva declaració com a investigat, que ha durat al voltant d'una hora, l'ara president de la Fundació Bancària La Caixa ha dit que Brufau el va informar que Repsol ja tenia contractat un encàrrec, portat pel seu director de seguretat corporativa, i que li va proposar compartir la informació. Fainé ha recalcat que no va participar en la selecció, ni en la contractació, ni en el pagament del proveïdor, i tampoc tenia la més mínima idea de l'empresa que la petroliera havia contractat ni de qui era Villarejo o que pogués ser un funcionari de la policia en actiu.

Després de Fainé ha declarat davant el jutge també com a investigat Antoni Brufau, que ha admès haver suggerit a l'expresident de CaixaBank que les dues àrees d'intel·ligència corporativa treballessin conjuntament pel que fa a la maniobra de Sacyr i Pemex. Però Brufau ha indicat que ni sabia que l'empresa contractada fos Cenyt ni qui era Villarejo, i ha negat haver donat qualsevol tipus d'ordre al cap de seguretat de Repsol, Rafael Araujo, perquè el contractés. "Mai de la vida vaig donar cap instrucció en aquest sentit", ha reiterat Brufau, que a la pregunta de la Fiscalia Anticorrupció de si coneixia Villarejo, ha respost "rotundament no", informen fonts jurídiques.

La investigació forma part d'una peça separada del cas sobre els negocis de l'excomissari i se centra en l'anomenat projecte Wine, desenvolupat entre 2011 i 2012, i que investiga si Repsol i CaixaBank van acudir a Villarejo per desarticular "una estratègia de sindicació" de l'expresident de Sacyr Luis del Rivero "per associar-se amb Pemex" i aconseguir "gairebé un terç" de les accions de la petroliera.

stats