Alimentació
Economia 22/07/2021

L'empresari que va avalar Laporta, nou propietari de La Sirena

José Elías, president d'Audax Renovables, incorpora la cadena de congelats al grup Excelsior Times

2 min
Audax vol més generació elèctrica després de digerir la compra de Fersa

BarcelonaExcelsior Times ha comprat La Sirena. Així, rere aquesta icònica empresa de congelats hi haurà des d'aquest juliol José Elías, un empresari badaloní que canalitza les seves inversions i participacions a través d'aquest grup. Elías és el president executiu d'Audax Renovables, una energètica que fa uns vint anys que opera i que, entre altres coses, ha fet d'aquest enginyer un dels catalans més rics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Forbes li atribueix una fortuna de mil milions d'euros que en gran part ha canalitzat a través de companyies de diferents sectors com el de les infraestructures, les telecomunicacions i la medicina. De fet, al comunicat en què s'explica que és el nou màxim responsable de La Sirena, es presenta aquesta inversió com la seva manera de començar a operar en una cinquena línia de negoci, la de l'alimentació. Però el seu patrimoni també està involucrat en el món de l'esport: els prop de 35 milions d'euros que va prestar per avalar la nova junta del Barça li van assegurar la presidència a Jan Laporta.

D'Elías se sap que és enginyer tècnic format a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que va intentar emprendre un cop als 23 anys sense gaire èxit i que després va aconseguir muntar l'empresa que compraria Audax (Orus Energia) i la convertiria en el que és avui, un grup d'energia renovable amb un volum de negoci que s'acosta als mil milions d'euros i que té presència a Portugal, Itàlia, Alemanya, Polònia, els Països Baixos i Hongria. Tot això, el seu president ho combina amb una coneguda passió pels cotxes Lamborghini i pels helicòpters, que pilota i que tenen la seva pròpia línia dins el grup Audax.

L'aterratge a La Sirena

A partir d'ara, al seu currículum cal sumar-hi el seu nou rol rere la cadena d'alimentació La Sirena. "És una gran marca i una oportunitat per contribuir, juntament amb l'actual equip directiu, a impulsar i accelerar el pla estratègic que [l'empresa] va començar fa tres anys", valorava l'empresari aquest dijous en un comunicat. Fins ara, la companyia era propietat del fons britànic OpCapita, que havia comprat la cadena de congelats el 2014, quan el deute de l'empresa s'acostava als 90 milions. La firma en va pagar 45 per convertir-se en la propietària, però no ha transcendit l'import amb què deixa de ser-ho.

Amb tot, el que indiquen les dades és que aquesta firma deixa l'empresa millor financerament que com la va trobar. Malgrat que no s'esmenta la xifra neta, al comunicat s'explica que la cadena ha tancat l'últim exercici fiscal amb un resultat abans d'impostos de 15,6 milions d'euros, un 71% més que l'any anterior, i que la facturació també ha augmentat un 19%, fins a situar-se en 194 milions. A més, La Sirena havia aconseguit capgirar les pèrdues el 2019 i guanyar 1,9 milions d'euros. L'objectiu manifestat per aquesta nova etapa (que pilotarà el mateix equip directiu) és continuar l'estratègia d'expansió multicanal que els permeti reforçar la presència al mercat espanyol. La Sirena disposa aproximadament de 260 botigues a Espanya i té la intenció d'obrir-ne quinze més aquest any.

stats