Energia
Economia 30/08/2021

L’energia dispara la inflació fins al 3,3% a l’agost

L’encariment afecta les llars i impacta en la competitivitat de les empreses

3 min
Un comptador elèctric digital

BarcelonaL’augment constant del preu de la llum d’aquest agost fins a nivells històricament alts ha sigut el principal responsable que els preus hagin pujat quatre dècimes respecte al juliol. Segons l’indicador avançat publicat aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’índex de preus de consum (IPC), la inflació, s’ha situat a l’agost en un 3,3% respecte a fa un any, la taxa més alta des de l’octubre del 2012, quan els preus van pujar un 3,5% en termes interanuals. Amb aquest increment, la inflació també acumula sis mesos consecutius a l’alça, un fet que no es produïa des de mitjans del 2016.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A part de la llum, l’altra responsable d'aquest augment ha sigut la pujada del preu dels carburants: tot i el descens que van patir la setmana passada, la gasolina continua més d’un 21% més cara que fa un any. Precisament, aquest dilluns s’assoleix un nou rècord històric del preu de la llum.

El preu de l’electricitat en el mercat majorista, el pool, que s’utilitza per calcular el rebut dels clients del mercat regulat (el denominat PVPC, uns 10 milions de llars), ha tancat l’agost en un màxim històric. El preu de mitjana per aquest dimarts serà de 130,53 euros. Vuit vegades s’ha esmicolat el rècord històric del preu de la llum durant el mes d’agost, i la mitjana dels 31 dies quedarà al voltant dels 106 euros, segons les dades de l’operador del mercat OMIE.

Els alts preus d’aquest agost contrasten amb els d’ara fa un any, quan de mitjana el pool es va mantenir en uns 36 euros el MWh. És a dir, la llum en el mercat majorista ha sigut aquest últim mes el triple de cara que en el mateix període de l’any passat. L’encariment de l’electricitat explica que la inflació subjacent, és a dir, el creixement dels preus sense tenir en compte els aliments i l’energia, hagi augmentat molt menys que l’IPC general. L’IPC subjacent a l’agost va ser del 0,7%, més de 2,5 punts menys que la inflació general.

L’encariment de l’electricitat es tradueix en un augment del rebut de la llum, almenys per als clients del mercat regulat. El preu majorista de la llum té un pes d’aproximadament el 24% en el rebut dels clients del mercat regulat. Els 16 milions dels clients del mercat lliure tenen un peu pactat amb la seva companyia, però al venciment del contracte les comercialitzadores, en general, repercutiran els nous preus.

Segons el comparador de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), un client tipus del PVPC –amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.000 kWh anuals (250 kWh al mes)– pagarà 67,90 euros aquest agost. Un rebut que serà un 33% (17 euros) més car que el que va pagar l’agost de l’any passat.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit aquest dilluns que el rebut de la llum de l’agost serà el més elevat de la història, malgrat la rebaixa vigent de l’IVA, que el govern espanyol va reduir del 21% al 10%. Segons l’OCU, el rebut de l’agost serà un 8% superior al del juliol i un 38% més alt que el de l’agost passat. L’OCU explica que l'electricitat s’ha encarit malgrat que la demanda ha sigut un 3,4% inferior a la de l’agost del 2020, per la qual cosa, indica, l’increment del preu no s’explica només perquè el gas i els drets d’emissió de CO2 són més cars, sinó també per una mala regulació “que perjudica els consumidors i només beneficia les grans empreses d’energia”.

Competitivitat

El preu de l’electricitat té, a més, un impacte directe en la competitivitat de les empreses. També l’INE publicava ahir l’evolució dels preus d’exportació dels productes industrials. Aquest índex va augmentar un 10,4% al juliol, un punt i mig més que al juny, en el repunt més elevat des de l’inici de la sèrie històrica l’any 2006.

stats