Fons europeus
Economia 02/08/2021

L'Estat ja ha assignat 7.230 milions d'euros de les comunitats a través dels ministeris

Cada àrea fixarà uns criteris tècnics amb els governs autonòmics per iniciar el repartiment per projectes

2 min
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, en roda de premsa aquest dilluns.

Després que l'Estat hagi confirmat el repartiment de 10.500 milions d'euros dels fons europeus antipandèmia entre les comunitats aquest 2021, arriba l'hora de consensuar la lletra petita del repartiment d'aquesta remesa del mannà europeu. El primer pas l'ha fet aquest dilluns la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una reunió –la tercera– amb els responsables econòmics de les comunitats. En el cas de la Generalitat hi ha assistit la secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per ara, dels 10.500 milions d'euros que rebran aquest 2021 les comunitats, 7.230 milions ja s'han assignat entre alguns ministeris i els pròxims dies el govern espanyol espera rebre d'Europa 200 milions més, segons ha explicat Montero. Aquest repartiment es fa així perquè els fons europeus arriben a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que, a diferència d'altres partides pressupostàries europees, no segueix criteris clàssics com la població o el PIB, sinó criteris tècnics per àrees –definits prèviament per Europa– com ara la transició ecològica, la digitalització o la rehabilitació, que han d'impulsar el creixement econòmic.

Per ministeris, el de Transports ha rebut 1.631 milions; Educació 1.410 milions, destinats sobretot a projectes per modernitzar l'FP; Medi Ambient 1.807 milions; Inclusió Social i Benestar 731 milions; Treball 688 milions, que es prioritzaran en millorar les polítiques d'ocupació, i el ministeri de Sanitat 399 milions destinats sobretot a la inversió en alta tecnologia. Finalment, Igualtat, Cultura i Justícia han rebut 90 milions cadascuna. Els criteris sobre com es repartiran els diners, així com la quantitat i el període, els fixen les conselleries pertinents de bracet dels ministeris.

"No només es tracta de repartir els fons, sinó de vetllar per la bona absorció que se'n fa", ha dit Montero, que ha confirmat que "hi haurà un sistema d'informació d'obligat compliment". Funcionarà a través d'auditories que les comunitats hauran de presentar cada mig any als ministeris i que després s'hauran de remetre a Europa, que també exigeix un seguiment. "Si hi ha un imponderable caldrà reassignar els fons per complir els objectius que marca Brussel·les", ha dit Montero, que ha evitat parlar de "penalització" en cas que una comunitat no executi adequadament els fons.

stats