ENERGIA
Economia 11/02/2014

L'Estat sosté que sense subhastes la llum baixarà un 3%

El nou sistema eliminarà el sobrecost de la tarifa trimestral però no resol els alts i baixos del mercat diari

Xavier Alegret
3 min
CONSUM SEGONS EL COST  Amb el nou sistema de fixació de preus, les famílies podran ajustar el consum  segons el preu per hora. Però cal que tinguin els nous comptadors, que poden enviar informació a les elèctriques. I només els tenen un de cada quatre usuaris.

Barcelona.La fi de les subhastes trimestrals per decidir el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) de la llum, l'antiga tarifa d'últim recurs (TUR), farà baixar un 3% la factura elèctrica de les llars, segons els càlculs del govern espanyol. Fonts del ministeri d'Indústria van explicar ahir que les subhastes trimestrals, que han decidit eliminar, afegien un sobrecost al preu de la llum que ha estat de 1.160 milions d'euros des del 2009, quan es va establir el sistema. L'any passat el sobrecost va ser de 210 milions. Si aquest sobrecost s'elimina dels preus a partir de l'abril, la factura podria abaratir-se 2 o 3 euros al mes, segons Indústria, que ahir va enviar a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) la proposta per modificar la fixació del PVPC a partir de l'abril. "Ara pagarem exactament el que hàgim consumit, i això s'acosta molt a un preu de mercat", va dir ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sistema de subhasta trimestral del preu de la llum té un sobrecost perquè es produeix en un mercat de futurs, en el qual les comercialitzadores que hi van es comprometen a oferir un preu fix durant tres mesos. L'energia que venen a aquest preu fix la compren diàriament al mercat majorista, el pool, que fluctua en funció de l'oferta i la demanda de cada hora. Així, per no perdre-hi diners, les comercialitzadores es cobreixen davant possibles pujades de preus del mercat majorista i, en la subhasta trimestral, oferten preus més alts que els del pool. La diferència, aquesta mena de prima de risc, és el que pretén estalviar Indústria als consumidors amb el nou sistema de fixació de preus sense subhastes.

Amb mitjanes o per hores

A partir de l'abril el preu de l'energia al PVPC, que té uns 16 milions de consumidors a tot Espanya, es fixarà a partir d'una mitjana del preu del mercat majorista per al període facturat, que pot ser d'un o dos mesos. Per als consumidors que ho demanin, i que tinguin comptadors preparats -que són un de cada quatre, aproximadament-, la discriminació de preu pot ser horària, i podran consultar el preu per hora a internet per adaptar el seu consum a aquesta fluctuació. El ministeri també oferirà l'opció contrària: un preu fix per a tot un any, per bé que a un preu més alt. El component de l'energia suposa al voltant del 40% de la factura, mentre que la resta són els peatges d'accés (transport, distribució i manteniment de la xarxa), les primes a les renovables i al règim especial i el dèficit de tarifa.

Associacions de consumidors van aplaudir ahir l'eliminació del sistema de subhastes, però van alertar que el nou sistema no resol totalment el problema. L'Associació Nacional d'Estalvi i Eficiència Energètica (ANAE) veu una "excel·lent notícia" la supressió de les subhastes, i denuncia que l'any passat van situar el preu de la TUR un 22% per sobre del preu del pool. Per a l'associació de consumidors OCU, la reforma elimina l'especulació del mercat trimestral però no canvia el mercat diari, que "no és transparent".

En mans del mercat majorista

Jorge Morales de Labra, expert en el sector energètic, creu que la decisió "va en la bona direcció" perquè elimina la prima de risc, "però no el sobrecost del mercat majorista". Aquest sobrecost es produeix perquè és un mercat marginalista, en el qual marca el preu l'energia més cara, cosa que és "una barbaritat", per Morales de Labra. També s'ha criticat el pool perquè s'encareix si tecnologies barates com la nuclear i la gran hidràulica no aporten energia al sistema. Per exemple, al desembre van produir poc -es van aturar la meitat de les nuclears i la hidràulica no obria comportes- en uns dies amb poc vent, i el pool va arribar als 90 euros per megawatt l'hora. Des que va començar l'any, amb l'eòlica produint més que mai, el pool ha baixat als 30 euros de mitjana.

Sobre com es fixarà el preu de la factura, Morales de Labra creu que crearà confusions: "Si un consumidor vol un preu cada hora, consumirà quan és més barat. Però si no té un comptador nou, que envia informació immediata, el govern s'inventarà el seu consum horari a partir d'una mitjana de tots els consumidors i, per tant, no li servirà de res la discriminació horària". A més, creu que molts consumidors, davant un sistema "tan complex", optaran per demanar preus fixos, que són més alts. "No incentiva" l'eficiència energètica, afirma.

stats