Economia 18/02/2015

El negoci a l’estranger impulsa els resultats de Gas Natural

Xavier Grau
2 min
El benefici abans d’impostos de Gas Natural no va créixer a Espanya l’any passat, mentre que a la resta del món va augmentar un 3,7%.

La internacionalització és el principal motor de creixement de Gas Natural Fenosa i ho serà encara més en el futur. La multinacional energètica catalana va presentar ahir a Madrid els resultats de l’any 2014, que va tancar amb un benefici net de 1.400 milions d’euros, un 1,2% més que l’any anterior, i unes vendes de 24.700 milions, un 1,7% més.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però si s’analitza en detall els resultats de la primera empresa de Catalunya per facturació, l’ebitda (el benefici abans d’impostos i interessos) només creix un 0,1%, fins als 4.800 milions. I ho fa pel bon comportament dels negocis internacionals. L’ebitda dels negocis a l’estranger va créixer un 3,7% i ja suposa un 44,7% del total. Les inversions també demostren les ganes de la companyia de sortir a fora, ja que l’any passat la inversió internacional va créixer un 20,9%, mentre que la inversió a l’Estat va augmentar un 4,4%. De fet, la companyia, que elaborarà un nou pla estratègic abans de finals d’any, se centrarà en un futur a créixer en les xarxes de distribució de gas a Europa i en els negocis a l’Amèrica Llatina.

El conseller delegat, Rafael Villaseca, va reconèixer ahir que a Espanya segurament continuaran invertint en el negoci de distribució de gas, però que difícilment ho faran en generació elèctrica. Villaseca no va aclarir si demanaran la hibernació d’algun dels seus cicles combinats, com han fet alguns competidors, però tampoc ho va descartar.

A més de la internacionalització, hi va haver altres aspectes que van influir en els resultats del 2014. Un de molt principal és la dotació de 485 milions que ha fet la companyia pels incompliments dels seus socis a la planta de liqüefacció de Damiata, a Egipte. Però si aquest va ser un impacte negatiu, n’hi ha d’altres de positius, com els 325 milions que s’ha apuntat la companyia després de recalcular impostos diferits que s’havien de pagar a partir del 2015. Com que aquest exercici l’impost de societats baixarà del 30% al 28% i a partir del 2016 quedarà en el 25%, això ha suposat un apunt comptable positiu per a Gas Natural. També s’ha apuntat com a positives les plusvàlues per la venda del negoci de telecomunicacions, de 252 milions. Per contra, la devaluació de monedes de l’Amèrica Llatina va costar-li 70 milions.

“Sagnia” positiva

Villaseca va considerar positiu que l’Estat hagi acabat amb el dèficit de tarifa i es va felicitar que ara hi hagi un marc normatiu estable. Però també va dir que per acabar amb el “dramàtic” dèficit de tarifa molts sectors han patit una autèntica “sagnia”. En concret, la reforma ha costat a Gas Natural 683 milions anuals.

stats