Economia 26/02/2017

L'Euríbor compleix tot un any en negatiu

Els experts esperen un repunt cap a final d'any

Agències
2 min
Els experts avisen que les hipoteques ja firmades podrien canviar automàticament quan s’introdueixi el nou Euríbor Plus.  El president del Banco Popular, Ángel Ron, s’ha vist forçat a llançar una ampliació de capital mentre veu com l’acció es desploma a les borses.

MadridL'Euríbor a 12 mesos, índex al qual estan referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, ha complert el primer any en negatiu en taxa mensual i tancarà el mes de febrer al voltant del –0,105%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En taxa diària, l'índex ha aprofundit la caiguda al febrer i es va col·locar al –0,113% aquest divendres. A falta de dos dies per tancar el mes, l'Euríbor se situa en el –0,105% en taxa mensual, un percentatge que suposen 0,097 punts menys respecte al febrer de l'any passat.

D'aquesta manera, les hipoteques a 20 anys amb un diferencial d'Euríbor de +1 punt a les quals els toqui revisió tindran una rebaixa de 5,17 euros al mes o, el que és el mateix, de 62,04 euros a l'any.

Malgrat que l'índex està aprofundint en els seus mínims històrics, les caigudes cada vegada són més reduïdes, tot i que els experts no auguren, de moment, un repunt en el curt termini. "A mitjà termini pensem que el recorregut baixista de l'Euríbor serà escàs", ha assenyalat l'analista de XTB Carlos Fernández.

L'expert ha explicat a Europa Press que l'excés de liquiditat aportat pel Banc Central Europeu (BCE) i els baixos tipus d'interès han estat els principals causants que l'Euríbor s'hagi mantingut un any en terreny negatiu. No obstant això, apunta que dades com l'interès dels préstecs hipotecaris a tipus fix avancen un canvi de tendència de l'índex. "Al llarg del mes de febrer han estat diverses les entitats financeres que han començat a elevar els tipus d'interès en les seves hipoteques fixes, cosa que indica un clar canvi de tendència respecte a mesos anteriors", ha precisat.

Per això, l'analista afirma que si es tenen en compte aquests factors i el fet que "no té gaire sentit" veure l'Euríbor en termes negatius, "el natural és pensar que comenci a repuntar d'aquí a uns mesos i que torni a situar-se en nivells superiors a 0".

Tenint en compte aquest context, els analistes de Bankinter preveuen que l'índex voregi el –0,07% al tancament del primer trimestre de l'any, el –0,05% al del segon trimestre i el –0,03% al del tercer trimestre, i que tanqui l'exercici al 0,05%, un valor que també té en els seus càlculs Sabadell.

Està previst que al llarg del primer semestre de l'any entri en funcionament l'Euríbor Plus, que substituirà l'actual Euríbor a 12 mesos com a índex de referència dels préstecs hipotecaris i suposarà una millora de l'actual índex de referència.

Davant les perspectives que l'Euríbor comenci a repuntar aquest exercici, els experts preveuen un encariment de les hipoteques a tipus variable durant els pròxims anys. De fet, la imparable caiguda de l'Euríbor ha portat els bancs a apostar especialment des del 2016 per les de tipus fix enfront de les de tipus variable.

stats